Festival uličnog aktivizma
"Vreva" osvaja beogradske ulice i javne prostore
Piše: Kontrapress 10/09/2014 | 11:22

Drugi Ulični festival aktivizma - Vreva, biće održan od 10. do 13. septembra, u Beogradu, u produkciji magazina Liceulice i partnera.

Festival počinje u sredu, 10. septembra u Kulturnom centru grad nastupom Mery gosspel hora.

Vreva festival kroz niz programa nastoji da afirmiše, zaštiti i podstakne aktivizam, angažovano stvaralaštvo, preduzimljivost, brigu o zajednici i životnoj sredini, multikulturalnost i toleranciju, inkluziju nasuprot diskriminaciji, humanost, solidarnost i filantropiju. 

Ovih nekoliko dana ulice, parkovi, dvorišta, haustori i druga javna mesta postaće pozornice, bine, galerije i podijumi bez zidova, otvoreni za sve. 

Ovogodišnja Vreva startuje 10. septembra u Kulturnom centru GRAD. Naredna dva dana ulice, parkovi, haustori, prolazi i slični javni prostori – plato ispred Kulturnog centra Beograda, plato ispred Francuskog Instituta, savamalske ulice, izlozi i trotoari u centralnim beogradskim ulicama - biće mesta koja ćemo pokušati da oslobodimo, zauzmemo, unapredimo i promenimo - bar za kratko vreme. 

Poslednjeg dana festivala, 13.septembra, kroz završne programe, organizatori su najavili da će otvoriti jedan novi, nadamo se i trajni, javni gradski prostor - dvorište ispred zgrade u kojoj se nalaze prostorije magazina Liceulice. 

Vrevu 2014. posetioci će moći da dožive kroz izložbe na otvorenom, javne prezentacije, ulične koncerte i književne susrete, kroz radionice, filmske projekcije, tribine razgovore u parku ili nekom dvorištu, susrete s kreativnošću na neočekivanim mestima. Kroz veliki broj aktivnosti i na više gradskih lokacija, preko stotinu učesnika imaće priliku da predstave svoj rad i ideje za bolje sutra jer osnovna ideja festivala jeste da umetnost izvede u prostore u kojima publika nema naviku da učestvuje u procesu estetske razmene.

Može li umetnost da govori o nepravdi, diskriminaciji, siromaštvu, isključenosti, o uzurpaciji javnog prostora, o diskriminaciji, o zloupotrebi javnog interesa, o pohlepi i neodgovornosti. Može, mora i hoće, poručili su. 

Ceo program festivala možete naći OVDE