Troje aktivista privedeno pa pušteno
Zbog Tuđmana se opet privodi u Splitu
Piše: Žarka Radoja 17/05/2013 | 14:41

Troje aktivista uhićeno je prilikom svečanog otkrivanja statue prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana  u Splitu u petak. Nakon dva i po sata, pušteni su uz prijavu za remećenje javnog reda i mira. 

Kako je za Kontrapress rekla jedna od privedenih aktivista, prilikom postavljanja transparenta "Poleti, Tuđmane, poleti", napao ih je jedan od ljudi iz mase koja je došla na otvaranje spomeniku. 

"Zvala sma policiju da nas dođe zaštiti, ali oni su poslali interventnu, nas troje i tg čovjeka priveli i nakon dva i po sata zadržavanja, sve nas pustili uz prijavu za remećenje javnog reda i mira", kazala je. 

Povod privođenju bilo je naguravanje oko transparenta kojim su aktivisti i članovi stranke “Drugo lice Splita” htjeli pokazati neslaganje sa populističkom politikom i predizbornim nacionalističkim trikovima aktuelnog gradonačelnika Splita Željka Keruma. Prema riječima predsjednika stranke, Dragana Markovine, policija s eponašala skoro jednako kao za prvi Split Pride, kada su napadnuti učesnici povorke - nezainteresovano.

“Realno, policija ništa nije uradila da spriječi incident, ponašali su se potpuno nezainteresirano. Mi ćemo reagirati na prijavu jer naprosto nije točno da su aktivisti narušavali javni red i mir”., kazao je Markovina za Kontrapress. 

Policija je potvrdila privođenje, a iz svog ugla su ovako pojasnili cijeli slučaj za net.hr: "Tri osobe su postavljale transparent u blizini spomenika Franje Tuđmana nakon čega je četvrta osoba pokušala skinuti transparent. Došlo je do svađe i vike nakon čega je policija intervenirala. Četiri osobe dovela je u prostorije policije radi sprječavanja daljnjeg narušavanja javnog reda i mira i radi sprečavanja mogućeg sukoba te utvrđivanja identiteta osoba. Osobe se sada nalaze u službenim prostorijama policije i u tijeku je kriminalističko istraživanje".

Podsjetimo, postavljanje Tuđmana na rivu započelo je u četvrtak ujutro, prilikom čega su oštećeni i spomenik i postament.

Postavljanje spomenika dio je predizborne kampanje aktuelnog gradonačelnika Željka Keruma, koji je svojim sugrađanima, umjesto radnih mjesta, obećao, uz Tuđmana,  još jedan spomenik poviše glava, ovaj put ogroman krst na Marjanu.

“Mislim da je sama manifestacija, njegova ideja dizanja spomenika, zapravo skretanje sa pravih tema. Ništa nije napravio za javni, nego za privatni interes.”, kazao je Markovina.

Slobodanka Boba Đuderija, spisateljica i kolumnistica net.hr za Kontrapress kaže da je ovakvo ponašanje policije i gradske vlasti pokušaj kompenziranja manjka inteligencije silom. 

"Nezavisna lista 'Drugo lice Splita' i Dragan Markovina najbolje su što se ovom gradu dogodilo u zadnjih dvadeset godina. Osjećam iskreno, duboko poštovanje zbog hrabrosti tih ljudi, jer danas je u Splitu neizmjerna hrabrost biti normalan i javno i glasno izreći svoje neslaganje sa silama mraka i pružiti im otpor. Normalnost i objektivnost su direktna uvreda svima onima koji to nisu, a koji su se nakotili u svim, nažalost i najvažnijim strukturama grada Splita. Privođenje aktivista je odraz njihovog stila - manjak ljudskosti i inteligencije kompenziraju silom. To im je sve što imaju. Podržavam aktiviste i drago mi je da su ponovo na slobodi", kazala je. 

Stranka “Drugo lice Splita” u svom je priopćenju navela, između ostalog, da su ovom akcijom htjeli izraziti nezadovoljstvo zbog podizanja spomenika čovjeku koji je utjecao na sustavno devastiranje grada devedesetih, a od čega se nije oporavio do današnjeg dana.

“Ovim činom izražavamo i podršku obespravljenim radnicima kao i braniteljima čija se prava sustavno krše te podsjećamo da su sredstva za spomenik u ovo krizno vrijeme mogla i trebala biti potrošena na rješavanje statusa upravo ovih ljudi, o čemu je jasan stav pokazalo više od 4000 naših sugrađana koji su u samo sedam dana dali svoj potpis protiv ovakvog bahaćenja u predizborne svrhe”, priopćili su