Društvo
Autonomija.info | 07/01/2019
“Evropa bolno pamti kako izgleda fašizam. Građani Evrope ne smeju ostati nemi, kao što su ostajali nemi mnogo puta u prošlosti do sada”
Kontrapress | 22/05/2013
Don Andrea Galo, katolički svećenik koji se zalagao za prava LGBT populacije te promovisao antifašizam, preminuo je u utorak u Đenovi u 84. godini, saopštila je njegova vjerska zajednica
Milan Radanović | 19/05/2013
Objavljujemo drugi nastavak teksta o primeru falsifikovanja istorijske realnosti NDH i minimiziranja ustaških zločina na stranicama lista Zagrebačke nadbiskupije "Glasa Koncila"
Kontrapress | 22/05/2013
Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.
Kontrapress | 22/05/2013
Ustavni sud jednoglasno je u utorak ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim skolama koji je na snazi od veljače ove godine. Odluka ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića ukida se do završetka postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom, a do tada će se u školama predavati po starom programu.
Kontrapress | 21/05/2013
“Četnički zločini u 1944. godini” tema je nove tribine iz serijala "FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45." koja će se održati u Domu omladine u utorak, 21. maja u 17 časova.
Milan Radanović | 19/05/2013
Najnoviji primer falsifikovanja istorijske realnosti NDH i minimiziranja ustaških zločina na stranicama "Glasa Koncila"
Ivan Ergić | 19/05/2013
Ivan Ergić, nekadašnji igrač Juventusa, Basela i Bursaspora, daje svoje viđenje veza između profesionalnog sporta i nacionalizma te uloge sporta kao mehanizma normalizacije agresivne kompetitivnosti kao kapitalističkog društvenog ideala
Ladislav Tomičić (Novi list) | 19/05/2013
Promatrajući reakciju maturanata razmišljali smo o njihovoj budućnosti u Hrvatskoj. Najbolji među njima završit će fakultete i naći posao s pristojnom plaćom. Najbolji od najboljih zapalit će vani, u potrazi za egzistencijom kakvu njihova izvrsnost zaslužuje. Svi ostali će završiti na Zavodu za zapošljavanje
Kontrapress | 17/05/2013
Nadzorni odbor prihvatio ostavku Manojla Vukotića i imenovao Ratka Dmitrovića za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika svih izdanja i direktora Kompaniji.
Kontrapress | 17/05/2013
Povodom 17.maja Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije, organizacije za LGBT prava organizuju akciju „Šareni piknik“ koja će biti održana na Studentskom trgu u Beogradu (Univerzitetski park) u petak 17.maja od 13 do 14 sati.
Kontrapress | 16/05/2013
U Beogradu se 17. maja obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia And Transphobia - IDAHO) različitim aktivnostima koje se sprovode sa ciljem poboljšanja i zaštite ljudskih prava LGBT i kvir osoba.
Žarka Radoja | 16/05/2013
"Vjerujem da ćemo uskoro vidjeti radikalno proljeće u Evropi koje će promjeniti situaciju. Da ste pitali prije dvije godine nekoga da li vjeruje da će se u arapskim zemljama sve promjeniti, doći do otpora i revolucija, malo ko bi rekao da. Isto se događa sada. Mislim da ćemo imati mediteransko proljeće građana EU koji će promjeniti ovu barbarsku situaciju“, poručio je predsjednik Sirize Aleksis Cipras.
Kontrapress | 15/05/2013
U 21 sat „najopasniji čovjek Europe“, kako vodeći mainstream srednjestrujaški mediji nazivaju Alexisa Tsiprasa, i „najopasniji filozof Zapada“, kako nazivaju redovitog gosta Subversive Festivala Slavoja Žižeka, razgovarat će o budućnosti europske ljevice.
Žarka Radoja | 15/05/2013
Ako nemate alternativu politici ne možete ni razmišljati o porazu politike na vlasti. Ne možete izbegavati politiku, to je lekcija ovih pokreta, smatra britansko - pakistanski filozof Tarik Ali.
Kontrapress | 14/05/2013
Drugog dana festivala „Dani Sarajeva u Beogradu“ u Kulturnom centru Beograda uručena je nagrada festivala aktivistkinji za ljudska prava Nataši Kandić.
Saša Leković | 13/05/2013
Prema dokumentu koji ima ICIJ Davorin Tepeš, bivši dogradonačelnik Zagreba i bivši podpredsjednik zagrebačke skupštine, bio je direktor „off shore“ kompanije. Tepeš tvrdi da o tome nema pojma.
Saša Leković i Blaž Zgaga | 13/05/2013
Što povezuje hrvatske državljane Igora Mirkovića i Damira Sudića sa srpskim državljanom Draganom Šolakom te ukrajinskom državljankom Victorijom Boklag?
Kontrapress | 13/05/2013
Ove godine u fokusu festivala "Dani Sarajeva" su deca u ratu - mladi koji su detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu.
Žarka Radoja | 13/05/2013
Na tribini, koju je moderirao književni kritičar Boris Postnikov, učestvovali su makedonski pisac Robert Alagjozovski, crnogorski pisac i novinar Andrej Nikolaidis, jedan od urednika „Betona“ i književni kritičar Saša Ćirić iz Srbije i glavni urednik nedeljnika „Novosti“ i pisac Ivica Đikić.
Kontrapress | 11/05/2013
"Jasno poručujemo svim fašistima koji misle da će mržnja, nacionalizam, netrpeljivost i primitivizam pobijediti – no pasaran! (nećete proći)", istakao je na svečanoj ceremoniji obilježavanja 70 godina od Bitke na Neretvi Nijaz Skenderagić, predsjedavajući Organizacionog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine pred desetak hiljada antifašista iz BiH, ali i iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.
[ strana 38 od 40 ]