Društvo
Ivana Perić (H-alter) | 14/07/2018
Dok čekam na jednu bijednu gestu solidarnosti nekog nogometaša za vrijeme ovog prvenstva, koje prati čitav svijet, nema mi druge nego prisjetiti se njega, koji je ostao nešto kao posljednji romantik nogometa, u kontekstu sportaša i borca za društvenu pravdu.
Žarka Radoja | 15/05/2013
Ako nemate alternativu politici ne možete ni razmišljati o porazu politike na vlasti. Ne možete izbegavati politiku, to je lekcija ovih pokreta, smatra britansko - pakistanski filozof Tarik Ali.
Kontrapress | 14/05/2013
Drugog dana festivala „Dani Sarajeva u Beogradu“ u Kulturnom centru Beograda uručena je nagrada festivala aktivistkinji za ljudska prava Nataši Kandić.
Saša Leković | 13/05/2013
Prema dokumentu koji ima ICIJ Davorin Tepeš, bivši dogradonačelnik Zagreba i bivši podpredsjednik zagrebačke skupštine, bio je direktor „off shore“ kompanije. Tepeš tvrdi da o tome nema pojma.
Saša Leković i Blaž Zgaga | 13/05/2013
Što povezuje hrvatske državljane Igora Mirkovića i Damira Sudića sa srpskim državljanom Draganom Šolakom te ukrajinskom državljankom Victorijom Boklag?
Kontrapress | 13/05/2013
Ove godine u fokusu festivala "Dani Sarajeva" su deca u ratu - mladi koji su detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu.
Žarka Radoja | 13/05/2013
Na tribini, koju je moderirao književni kritičar Boris Postnikov, učestvovali su makedonski pisac Robert Alagjozovski, crnogorski pisac i novinar Andrej Nikolaidis, jedan od urednika „Betona“ i književni kritičar Saša Ćirić iz Srbije i glavni urednik nedeljnika „Novosti“ i pisac Ivica Đikić.
Kontrapress | 11/05/2013
"Jasno poručujemo svim fašistima koji misle da će mržnja, nacionalizam, netrpeljivost i primitivizam pobijediti – no pasaran! (nećete proći)", istakao je na svečanoj ceremoniji obilježavanja 70 godina od Bitke na Neretvi Nijaz Skenderagić, predsjedavajući Organizacionog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine pred desetak hiljada antifašista iz BiH, ali i iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.
Kontrapress | 09/05/2013
Na jednoj zgradi u nekadašnjoj banjalučkoj ulici Maršala Tita, aktivisti iz Banjaluke i Prijedora istakli su zastavu ondašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine.
Todor Kuljić | 09/05/2013
Anti-antifašizam nije prolazna kolebljivost idejne tranzicije, nego dubinska struktura nacionalne svesti koja nastoji da detraumatizuje zločine vlastite nacije i prevede ih u ekscese ili u nedela počinjena u samoodbrani
Kontrapress | 08/05/2013
Fizičar svetskog glasa Stiven Hoking podržao je akademski bojkot Izraela povlačenjem sa konferencije čiji je domaćin izraelski predsednik Šimon Peres u Jerusalimu u znak protesta zbog načina na koji država Izrael tretira Palestince.
Dan Bilefsky (The New York Times) | 07/05/2013
Nedavno spašavanje Kipra sa 10, odnosno 13 milijardi eura, što je uključivalo i uzimanje kamate na štednju građana, prebacilo je fokus na Sloveniju. Slovenački bankarski sektor je opterećen sa 6,8 milijardi loših kredita, što je otprilike jedna petina državne ekonomije. Slovenija je u recesiji, a situacija u evro zoni pokazuje da je napredak težak.
Kontrapress | 07/05/2013
Organizator je Inicijativa “Ne rehabilitaciji”, a predavanja istoričara Branka Latasa, Antuna Miltetića i Dragoslava Belog Dimitrijevića, uz moderaciju Milana Radanovića održavaju se u okviru ciklusa predavanja “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45.”
Kontrapress | 06/05/2013
U hrvatskim medijima objavljena je vijest da su u pripremi nove direktive EU oko regulacije sjemena, što su neki teoretičari zavjere protumačili kao, ni manje ni više, nego potpunu zabranu uzgoja voća i povrća od neregistriranog, autohtonog sjemena koja će se početi primjenjivati na Hrvatsku sa skorim ulaskom u EU Međutim, u pitanju je dezinformacija.
Kontrapress | 06/05/2013
Goran Musić će u 18 časova održati predavanje na temu "Godine raspleta: jugoslovensko radničko samoupravljanje između tržišnog socijalizma i neoliberalizma, 1987-1991." a Michael Lebowitz u 20 časova u sali Amerikana pričaće o "Protivrečnoj reprodukciji i kontradikciji socijalizma".
Kontrapress | 05/05/2013
U Beogradu je u nedelju preminuo čuveni režiser Nikola Majdak.
Kontrapress | 04/05/2013
Dio bivših novinara i urednika propalog tjednika "Forum" okupljenih oko novoosnovane neprofitne udruge "Dom kulture", nakon više mjeseci pregovaranja, preuzeo je od Večernjeg lista portal www.forum.tm.
Kontrapress | 03/05/2013
Kao moto za obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, Europska federacija novinara (EFJ) naglašava potrebu da se novinarstvo prizna kao javno dobro u ovom razdoblju oštrih mjera štednje, restrukturiranja medija i besprimjerne komercijalizacije novinarstva
Kontrapress | 03/05/2013
Nagrada "Novinar godine" za 2012. dobila je novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić, saopšteno je iz Hrvatskog novinarskog društva.
Kontrapress | 03/05/2013
Stotine “narodnih lekova” zabranjeno je u EU nakon što je stupio na snagu zakon kojim se, kako piše The Guardian, štite potrošači od moguće štete “tradicionalne” medicine.
Denis Romac (Novi list) | 02/05/2013
Poljoprivrednicima i povrtlarima propisat će se obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih i rijetkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu
[ strana 38 od 39 ]