Društvo
Maxim Edwards (The Guardian) | 25/05/2020
Povodom najave da je Ministarstvo odbrane Srbije naručilo skoro 2,5 tona žilet žice koja bi trebalo da bude iskorištena za ograđivanje prihvatnih centara za smeštaj migranata i centara za smeštaj azilanata, objavljujemo prevod teksta iz Gardijana o tome zašto neke države odlučuju da je sklone i kako politika EU oličena u žilet žici utiče na živote ljudi kojima je namenjena.
Kontrapress | 17/05/2013
Nadzorni odbor prihvatio ostavku Manojla Vukotića i imenovao Ratka Dmitrovića za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika svih izdanja i direktora Kompaniji.
Kontrapress | 17/05/2013
Povodom 17.maja Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije, organizacije za LGBT prava organizuju akciju „Šareni piknik“ koja će biti održana na Studentskom trgu u Beogradu (Univerzitetski park) u petak 17.maja od 13 do 14 sati.
Kontrapress | 16/05/2013
U Beogradu se 17. maja obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia And Transphobia - IDAHO) različitim aktivnostima koje se sprovode sa ciljem poboljšanja i zaštite ljudskih prava LGBT i kvir osoba.
Žarka Radoja | 16/05/2013
"Vjerujem da ćemo uskoro vidjeti radikalno proljeće u Evropi koje će promjeniti situaciju. Da ste pitali prije dvije godine nekoga da li vjeruje da će se u arapskim zemljama sve promjeniti, doći do otpora i revolucija, malo ko bi rekao da. Isto se događa sada. Mislim da ćemo imati mediteransko proljeće građana EU koji će promjeniti ovu barbarsku situaciju“, poručio je predsjednik Sirize Aleksis Cipras.
Kontrapress | 15/05/2013
U 21 sat „najopasniji čovjek Europe“, kako vodeći mainstream srednjestrujaški mediji nazivaju Alexisa Tsiprasa, i „najopasniji filozof Zapada“, kako nazivaju redovitog gosta Subversive Festivala Slavoja Žižeka, razgovarat će o budućnosti europske ljevice.
Žarka Radoja | 15/05/2013
Ako nemate alternativu politici ne možete ni razmišljati o porazu politike na vlasti. Ne možete izbegavati politiku, to je lekcija ovih pokreta, smatra britansko - pakistanski filozof Tarik Ali.
Kontrapress | 14/05/2013
Drugog dana festivala „Dani Sarajeva u Beogradu“ u Kulturnom centru Beograda uručena je nagrada festivala aktivistkinji za ljudska prava Nataši Kandić.
Saša Leković | 13/05/2013
Prema dokumentu koji ima ICIJ Davorin Tepeš, bivši dogradonačelnik Zagreba i bivši podpredsjednik zagrebačke skupštine, bio je direktor „off shore“ kompanije. Tepeš tvrdi da o tome nema pojma.
Saša Leković i Blaž Zgaga | 13/05/2013
Što povezuje hrvatske državljane Igora Mirkovića i Damira Sudića sa srpskim državljanom Draganom Šolakom te ukrajinskom državljankom Victorijom Boklag?
Kontrapress | 13/05/2013
Ove godine u fokusu festivala "Dani Sarajeva" su deca u ratu - mladi koji su detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu.
Žarka Radoja | 13/05/2013
Na tribini, koju je moderirao književni kritičar Boris Postnikov, učestvovali su makedonski pisac Robert Alagjozovski, crnogorski pisac i novinar Andrej Nikolaidis, jedan od urednika „Betona“ i književni kritičar Saša Ćirić iz Srbije i glavni urednik nedeljnika „Novosti“ i pisac Ivica Đikić.
Kontrapress | 11/05/2013
"Jasno poručujemo svim fašistima koji misle da će mržnja, nacionalizam, netrpeljivost i primitivizam pobijediti – no pasaran! (nećete proći)", istakao je na svečanoj ceremoniji obilježavanja 70 godina od Bitke na Neretvi Nijaz Skenderagić, predsjedavajući Organizacionog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine pred desetak hiljada antifašista iz BiH, ali i iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.
Kontrapress | 09/05/2013
Na jednoj zgradi u nekadašnjoj banjalučkoj ulici Maršala Tita, aktivisti iz Banjaluke i Prijedora istakli su zastavu ondašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine.
Todor Kuljić | 09/05/2013
Anti-antifašizam nije prolazna kolebljivost idejne tranzicije, nego dubinska struktura nacionalne svesti koja nastoji da detraumatizuje zločine vlastite nacije i prevede ih u ekscese ili u nedela počinjena u samoodbrani
Kontrapress | 08/05/2013
Fizičar svetskog glasa Stiven Hoking podržao je akademski bojkot Izraela povlačenjem sa konferencije čiji je domaćin izraelski predsednik Šimon Peres u Jerusalimu u znak protesta zbog načina na koji država Izrael tretira Palestince.
Dan Bilefsky (The New York Times) | 07/05/2013
Nedavno spašavanje Kipra sa 10, odnosno 13 milijardi eura, što je uključivalo i uzimanje kamate na štednju građana, prebacilo je fokus na Sloveniju. Slovenački bankarski sektor je opterećen sa 6,8 milijardi loših kredita, što je otprilike jedna petina državne ekonomije. Slovenija je u recesiji, a situacija u evro zoni pokazuje da je napredak težak.
Kontrapress | 07/05/2013
Organizator je Inicijativa “Ne rehabilitaciji”, a predavanja istoričara Branka Latasa, Antuna Miltetića i Dragoslava Belog Dimitrijevića, uz moderaciju Milana Radanovića održavaju se u okviru ciklusa predavanja “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45.”
Kontrapress | 06/05/2013
U hrvatskim medijima objavljena je vijest da su u pripremi nove direktive EU oko regulacije sjemena, što su neki teoretičari zavjere protumačili kao, ni manje ni više, nego potpunu zabranu uzgoja voća i povrća od neregistriranog, autohtonog sjemena koja će se početi primjenjivati na Hrvatsku sa skorim ulaskom u EU Međutim, u pitanju je dezinformacija.
Kontrapress | 06/05/2013
Goran Musić će u 18 časova održati predavanje na temu "Godine raspleta: jugoslovensko radničko samoupravljanje između tržišnog socijalizma i neoliberalizma, 1987-1991." a Michael Lebowitz u 20 časova u sali Amerikana pričaće o "Protivrečnoj reprodukciji i kontradikciji socijalizma".
Kontrapress | 05/05/2013
U Beogradu je u nedelju preminuo čuveni režiser Nikola Majdak.
[ strana 39 od 40 ]