Društvo
Andriana Zaharijević | 11/12/2018
Demokratija koja će doći upisana je, u svom dolasku, kao obećanje u Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava, u taj izričaj koji se upućuje svima i podrazumeva svakog, bez ograničenja – svakog ko nije isti i nije srodan, već je naprotiv singularan u svom ljudskom obličju. Na nama je da se sedamdeset godina kasnije zapitamo zašto ovo obećanje danas deluje ne samo neverovatno već gotovo ironično.
Kontrapress | 08/05/2013
Fizičar svetskog glasa Stiven Hoking podržao je akademski bojkot Izraela povlačenjem sa konferencije čiji je domaćin izraelski predsednik Šimon Peres u Jerusalimu u znak protesta zbog načina na koji država Izrael tretira Palestince.
Dan Bilefsky (The New York Times) | 07/05/2013
Nedavno spašavanje Kipra sa 10, odnosno 13 milijardi eura, što je uključivalo i uzimanje kamate na štednju građana, prebacilo je fokus na Sloveniju. Slovenački bankarski sektor je opterećen sa 6,8 milijardi loših kredita, što je otprilike jedna petina državne ekonomije. Slovenija je u recesiji, a situacija u evro zoni pokazuje da je napredak težak.
Kontrapress | 07/05/2013
Organizator je Inicijativa “Ne rehabilitaciji”, a predavanja istoričara Branka Latasa, Antuna Miltetića i Dragoslava Belog Dimitrijevića, uz moderaciju Milana Radanovića održavaju se u okviru ciklusa predavanja “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45.”
Kontrapress | 06/05/2013
U hrvatskim medijima objavljena je vijest da su u pripremi nove direktive EU oko regulacije sjemena, što su neki teoretičari zavjere protumačili kao, ni manje ni više, nego potpunu zabranu uzgoja voća i povrća od neregistriranog, autohtonog sjemena koja će se početi primjenjivati na Hrvatsku sa skorim ulaskom u EU Međutim, u pitanju je dezinformacija.
Kontrapress | 06/05/2013
Goran Musić će u 18 časova održati predavanje na temu "Godine raspleta: jugoslovensko radničko samoupravljanje između tržišnog socijalizma i neoliberalizma, 1987-1991." a Michael Lebowitz u 20 časova u sali Amerikana pričaće o "Protivrečnoj reprodukciji i kontradikciji socijalizma".
Kontrapress | 05/05/2013
U Beogradu je u nedelju preminuo čuveni režiser Nikola Majdak.
Kontrapress | 04/05/2013
Dio bivših novinara i urednika propalog tjednika "Forum" okupljenih oko novoosnovane neprofitne udruge "Dom kulture", nakon više mjeseci pregovaranja, preuzeo je od Večernjeg lista portal www.forum.tm.
Kontrapress | 03/05/2013
Kao moto za obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, Europska federacija novinara (EFJ) naglašava potrebu da se novinarstvo prizna kao javno dobro u ovom razdoblju oštrih mjera štednje, restrukturiranja medija i besprimjerne komercijalizacije novinarstva
Kontrapress | 03/05/2013
Nagrada "Novinar godine" za 2012. dobila je novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić, saopšteno je iz Hrvatskog novinarskog društva.
Kontrapress | 03/05/2013
Stotine “narodnih lekova” zabranjeno je u EU nakon što je stupio na snagu zakon kojim se, kako piše The Guardian, štite potrošači od moguće štete “tradicionalne” medicine.
Denis Romac (Novi list) | 02/05/2013
Poljoprivrednicima i povrtlarima propisat će se obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih i rijetkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu
Kontrapress | 02/05/2013
U 36 zemalja širom sveta 25. maja će biti organizovan “Marš protiv Monsanta” na kojem će aktivisti iz preko 250 gradova pokušati skrenuti pažnju na opsanosti koje dolaze od vodeće kompanije za GMO hranu.
Kontrapress | 01/05/2013
Bonitetna agencija Mudis je snizila kreditni rejting Slovenije na nivo "smeća", uz negativnu prognozu.
Kontrapress | 01/05/2013
Međunarodni praznik rada - 1.maj postao je centralna tačka radničkog gneva u Bangladešu zbog tragedije koja se desila u sredu, kada se urušila zgrada u kojoj je bilo nekoliko fabrika za proizvodnju odeće za zapadno tržište. Prema poslednjim podacima, nastradalo je preko 400 ljudi.
M. T. Anderson (The New York Times) | 01/05/2013
Odavno je prošlo vreme da razmišljamo o ovom ciklusu i o tome koliko bi jeftino bilo da ga prekinemo samo da ima dovoljno pritiska javnosti na tekstilnu industriju. Za nas je cena niska, za druge je ogromna. Pogledajte etiketu na svojoj majici. Problem je blizu koliko i ta majica vašoj koži.
Kontrapress | 30/04/2013
Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, prenosimo saopštenje hrvatskih nevladinih udruga koje podsećaju na posledice privatizacije, smanjenje radničkih prava te pozivaju na protest.
Kontrapress | 30/04/2013
Evropska komisija je saopštila da će privremeno zabraniti tri najkorištenija pesticida u svetu zbog straha da štete pčelama, iako se vlade zemalja EU nisu dogovorile po tom pitanju.
Kontrapress | 24/04/2013
Manojlo Vukotić podneo je ostavku na mesto direktora i glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, o čemu će Nadzorni odbor Kompanije Novosti izjasniti na sednici koja je zakazana za ponedeljak.
Kontrapress | 24/04/2013
NDNV obaveštava javnost o najnovijim zbivanjima koja su dodatno opteretila funkcionisanje "Dnevnika", jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini, koji ima tradiciju izlaženja dužu od 70 godina, od vremena kada je, tokom Drugog svetskog rata, počeo izlaziti kao "Slobodna Vojvodina", temeljeći se na tradicijama antifašizma.
Kontrapress | 20/04/2013
Splitski novinar i satriričar Đermano Ćićo Senjanović preminuo je u petak, 19. travnja u 64-oj godini. Čitaoci ga pamte po tekstovima u "Slobodnoj Dalmaciji", legendarnom "Feral Tribuneu", "Novom listu".... U znak sjećanja na čovjeka koji je predstavljao simbol Splita, onog antifašističkog, boljeg grada, podsjećamo na jednu od njegovih kultnih rubrika iz "Feral Tribunea", "Luminova pošta" iz 1996/97 godine.
[ strana 39 od 40 ]