"Đavolov rečnik" života u Srbiji
Mali pojmovnik nepojmljive svakodnevice
Piše: Dušan Komarčević 22/04/2019 | 19:27

“Treba priznati da je sadašnji politički haos povezan sa propadanjem jezika”, napisao je Džordž Orvel u eseju “Politika i engleski jezik”. Iako napisana pre više od sedam decenija (1946), ova rečenica precizno opisuje trenutak u kojem živimo. Dovoljno je prelistati najčitaniju dnevnu štampu u Srbiji ili pogledati informativne emisije na najgledanijim televizijama na kojima se smenjuju najviši državni funkcioneri.

Nije potrebno zvanje diplomiranog lingviste da bi pažljivi posmatrač uvideo koliko je jezik političkih aktera napumpan frazama i lišen značenja. Ta korozija je toliko uznapredovala da je jezik kao sredstvo za prenošenje misli i osećanja pretvoren u svoju suprotnost. Iskazi kojima smo svakodnevno izloženi ne služe tome da nas informišu, već naprotiv – da zbune i zavedu. Na izvrtanju jezika radi se toliko pedantno da se Orvelova konstatacija u slučaju srpskog jezika može preformulisati i ovako: treba priznati da je propadanje jezika povezano sa političkim haosom. Treba takođe priznati da je politički haos, manjeg ili većeg intenziteta, u Srbiji prisutan od kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Pojmovnik koji je pred čitaocem predstavlja skromni pokušaj gore potpisanog priređivača da najpre sebi objasni neke od najfrekventnijih reči i sintagmi u javnom životu Srbije. Nije tajna da je priređivač inspiracju za ovaj donkihotovski poduhvat imao u vanvremenskom “Đavolovom rečniku” Embruza Birsa. Za razliku od autora ovog teksta, američki pisac je bio talentovan, čega je gorepotpisani i te kako svestan, ali ga to nije omelo da se upusti u ovu avanturu.

Na koncu nije nevažno reći da Orvelov citat sa početka ovog uvoda ima svoj nastavak koji glasi: “Neko poboljšanje bi se moglo napraviti ukoliko se počne sa pričom.”

* * *

Aleja zaslužnih građana –  Trajno stambeno rešenje za istaknute pojedince kojima država za života nije stigla da obezbedi krov nad glavom. Takođe i dokaz da pod zemljom, kao i nad njom, umesto jednakosti vladaju klasne razlike.

Bela kuga – Prirodno rasterećivanje planete od pošasti zvane čovek. Rodoljubi za ovaj fenomen optužuju abortus.

Biračko telo – Pokretačka snaga svake vladajuće političke organizacije. Funkcioniše na principu obrnute proporcionalnosti: što je telo izgladnjenije, to je stranka jača.

Bruto društveni proizvod (be-de-pe) – Savremena verzija mistične reči "abrakadabra", ključ za invokaciju ekonomskog prosperiteta, čije značenje znaju samo posvećeni, dok svetina pred njom ćuti pognute glave, pa se stoga koristi i kada treba zapušiti usta kritičarima režima.

Cenzura – Dobronameran pokušaj vlasti da spreči novinara da kaže nešto zbog čega bi mogao izgubiti glavu.

Cenzus – Kerber koji stoji na putu ka skupštinskoj kantini.

Dijalog – Prilika da nekome u lice kažete da je ološ, hulja i moralna nula.

Dvoglavi orao – Ptica koja, prema nekim izvorima, vodi poreklo sa ostrva doktora Moroa. Zbog drastičnih klimatskih promena izvorno stanište je napustio i pre više stotina godina naselio područje današnjeg Zapadnog Balkana, gde su ga lokalni domoroci primili i dali mu status autohtone vrste. Može se sresti u varijanti sa belim ili crnim perjem.

Fašizam – Efikasno sredstvo za diskvalifikaciju nekoga ili nečega. Izvrsni rezultati postižu se ukoliko na fašizam ukazujete što glasnije, po mogućstvu na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, dok na sebi nosite majicu sa likom osuđenog ratnog zločinca. Idealno bi bilo da ste i sam ratni zločinac ili makar njegov nekadašnji bliski saradnik.

Gondola – Beogradska žicara koja čezne da vidi Veneciju.

Haški tribunal – Noćna mora svakog poštovaoca ratnih zločina. Rodoljubi ga zovu kraće – Had.

Himna – Pesma o slavnoj prošlosti koju najglasnije pevaju oni što sebi ne mogu da priušte dostojanstvenu sadašnjost.

Investicije – Novac koji strane kompanije ulažu kako bi im država obezbedila jeftinu domaću radnu snagu.

Izbori – Dan kada vlast poziva da dovršimo započeto, a opozicija da okončamo agoniju. Ponavlja se svake četiri godine, neretko i češće.

Izvršitelji – Privatni pljačkaši sa licencom države.

Jugoslavija – Tamnica onih koji su je pretvorili u masovnu grobnicu.

Kosovo – Kolevka svih srpskih zabluda.

Lustracija – Reč koju opozicija najbrže zaboravi kada postane vlast.

Metro – Prefiks koji nedostaje da bi Beograd postao metropola.

Nacija – Domovina onih koji su prezir prema sebi zamenili slepom ljubavlju prema kolektivu.

Nacionalni interes – Kolektivno odricanje od zdravog razuma, zarad finansijske dobrobiti istaknutih pojedinaca.

Nacionalno jedinstvo (sinonim: sabornost) – Lobotomija bez prava na prigovor.

Nadležni organi – Služba čiji radnici danonoćno rade na tome da svaki za javnost značajan slučaj dovedu do nepovratnog zastarevanja.

Nasilje – Kada protivnik uradi pre mene ono što sam i sam planirao da uradim.

Opozicija - Grupa koja se bori za to da tiraniju vlasti zameni novim metodama ugnjetavanja.

Porodične vrednosti – Kraći način da se kaže da je ženi mesto u kuhinji, a muškarcu nad ženom.

Pravna država – Eldorado za odmetnike od zakona.

Predizborna kampanja – Period u trajanju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, kada se građani u čudu pitaju zbog čega ih i pozicija i opozicija za sve pitaju. Nakon izbornog dana stvari se ponovo vraćaju u normalu.

Rekonstrukcija – Radnja koja se preduzima da se od nečeg funkcionalnog napravi nešto neupotrebljivo ili da od nečeg lošeg napravi nešto gore. Npr: može se rekonstruisati trg, ulica, vlada...

Savamala – Mesto još uvek nerasvetljenog zločina.

Slobodno novinarstvo – Pleonazam koji je mutirao u paradoks.

Srebrenica – Prestonica srpskog poricanja.

Subvencija – Mito koji država daje stranim investitorima (vidi pod "investitori") kako bi nezaposlene građane prekvalifikovala u zaposlene robove. Subvencija za domaće investitore u srpskom jeziku poznata je kao "milostinja".

Suverenitet – Nezavisnost državnih zvaničnika u odlučivanju o tome u kojoj pozi će pristati na snošaj sa Stranim Faktorom.

Šesti oktobar – Mitski datum, iščašena verzija Dana mrmota: jedni ga prizivaju i slave, drugi ga se gnušaju, a on iznova i iznova ne dolazi.

Vlast – Grupa koja tiranijom brani poredak od diktature opozicije.