Kako se najvažniji pozorišni festival u BiH samoubio
O MESS-u ili početak kraja slobode
Piše: Nidžara Ahmetašević 10/10/2016 | 19:24

MESS, pozorišni festival koji decenijama slavi slobodu, 2016. godine završio je pokušajem direkcije festivala da nametne, ograniči slobodu izražavanja. I to direkcija koja promovira MESS kao “festival koji je ostao simptom i simbol čežnje za slobodom”. Nažalost, postali su simptom početka kraja slobode.

Naime, direkcija MESS-a je pokušala onemogućiti javno izvođenje predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”. Neposredno prije izvođenja predstave, direkcija MESS-a je medijima uputila saopćenje prema kojem je kardinal Vinko Puljić dostavio prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog izvođenja ove predstave. I to je direkciju ovog nekada hrabrog Festivala obeshrabrilo. Drugi razlog za pokušaj cenzure su “natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli”, a koji su, zaključili su u MESS-u, “proizveli val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH.” Zbog toga su, navodi se dalje, uslijedili “pritisci i prijetnje od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS”, zaključila je direkcija.

“Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. festivalu MESS ne izvede javno, već interno,” najavili su skandaloznu odluku. “S druge strane, svi oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici. Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada,” prijete iz direkcije, u slobodarskom duhu.Građani koji valjda više ne mogu podnijeti (istina ne njih veliki broj), umorni i ljuti su došli pred Pozorište. Direkcija Festivala je pozvala policiju koja je okružila trg.  “Hoćemo predstavu,” skandirali je publika, kreirajući skoro pa teatarsku scenu na stepenicima Narodnog pozorišta Sarajevo. Uposlenici MESS-a su prvo nespretno pokušavali pregovarati sa okupljenima, a onda je direktor – nimalo sretan zbog toga činilo se – izašao i rekao da svi koji imaju kartu mogu ući, ali “na vlastiti rizik”???? Oni koji su ušli, morali su proći kroz metal detektor i sjediti u sali u kojoj je bilo prisutno privatno obezbjeđenje. (Na platou, ispred Pozorišta, ništa nije ukazivalo da postoji bilo kakva prijetnja).

U polupraznoj sali (pristup balkonu nije bio dozvoljen) gledali smo predstavu koja je trebala, ili mogla, nastati u ovom gradu jer govori o tretmanu Zapada prema ljudima u nevolji, za koju su isti ti zapadnjaci krivi. Ako iko to razumije, to su ljudi u Bosni i Hercegovini. Frljić govori o tretmanu prema izbjeglicama koje je Europa iznevjerila na okrutan način. Izbjeglicama koje su to postale jer su “zapadne sile” inicirale ratove u njihovim zemljama.

Ulazeći u salu Narodnog pozorišta, jedna sarajevska glumica je teatralno podsjetila da je bilo i težih vremena u kojima nas nisu zaustavili da idemo u pozorište. “Nisu me u ratu uspjeli spriječiti da idem u pozorište, pa neće ni sada. Kakve prijetnje? Od koga? Pa pucali su na nas, a mi smo dolazili.” Da, u gradu gdje su građani pod kišom metaka i granata trčali u pozorište, potpuno je apsurdno pokušati ih spriječiti da gledaju pozorišnu predstavu u miru. Besramno je postaviti metal detektor na ulaz, besramno je pozvati policiju, besramno je imati u sali obezbjeđenje koje vas “drži na oku” sve vrijeme dok traje predstava. Besramno je igrati se slobode, dok je drugima uskraćujete.

Direkcija je ovaj svoj potez opravdala prijetnjama, i sigurno ih je bilo, ali je njihova besmislena odluka prijetnja za sve građane Sarajeva da će nam sutra neko moći zabraniti da mislimo i govorimo slobodno. Jer ta odluka jeste poruka da slobode više nema, a “interno prikazivanje” i pretjerano prisustvo policije i privatnog obezbjeđenja, pokazalo je da oni koji vladaju ovim gradom, ovom zemljom, žele da nas ukopaju u svoje prijetnje i strahove. MESS, nažalost, je postao dio tog širenja straha i laži.

* Tekst preuzet sa portala Tačno.net