ARTivizam
Završen festival dokumentarnog filma u Beogradu
Film o poslednjim sviračima na lišću pobednik BELDOCS-a
01/05/2013 | 14:36
Dokumentarni film “Unplugged” Mladena Kovačevića o sviračima na lišću proglašen je najboljim srpskim filmom na šestom BELDOCS-u, koji je završen 30. aprila u Domu omladine Beograda “Zemljom trubača” o Dragačevskom saboru u Guči.
Detalj iz filma

Dokumentarni film “Unplugged” Mladena Kovačevića o sviračima na lišću proglašen je najboljim srpskim filmom na šestom BELDOCS-u, koji je završen 30. aprila u Domu omladine Beograda “Zemljom trubača” o Dragačevskom saboru u Guči.

“Unplugged” je proglašen najboljim u domaćoj konkurenciji kao “autentičan model savremenog izraza u dokumenatnom filmu, oslobođen i kreativan, film koji razgaljuje i nadahnjuje i koji pokazuje da, pored svih umeća, postoji jos neka veština koja nije osvojena”.

Žiri BELDOCS-a jednoglasno je nagradio “Unplugged” zbog, kako je naveo, ležernosti koja je posledica odgovornosti, vizulenog bogatstva koje je posledica svesne odluke, talenta i umeća da se nešto obično, skoro ništa, predstavi kao kompletan univerzum, zbog prepoznavanja i potvrđivanja da veštine običnih ljudi mogu da zadive i nadahnu na isti način kao i priče o antičkim herojima ili herojima našeg vremena.

“Svakako da namera Mladena Kovačevića nije bila da banalizuje svakodnevicu, njegovo nastojanje bilo je da svojim pogledom iz stvarnosti izdvoji neke elemente i predstavi ih kao zagonetku koja i dok skriva, razotkriva”, naveo je žiri o filmu “Unplugged” - egzistencijalističke alegorije o duvanju u lišće i poslednjim sviračima na lišću.

Žiri je odao priznanje rediteljima filma “Dragan Wende” Draganu von Petrovicu i Leni Müller, a specijalno priznanje koreditelju Vuku Maksimoviču.

Specijalno priznanje dodeljeno je Valentini Delić i Radio-televiziji Srbije za film “Glas iz Beograda” - za dostojanstven i uznemirujući potret profesora Ljubiše Rajića, odnosno jedinstven način prestavljanja duboke, stvaralačke, jednostavne i odgovorne ličnosti.

Žiri su činili umetnički direktor Filmskog centra Srbije i višegodišnji programski direktor FEST-a Miroljub Vučković, član Evropske filmske akademije, zatim dugogodišnja novinarka Svetskog servisa Bi-Bi-Si-ja Lejla Dedić i producent dokumentarnih filmova na Al Jazeera Balkans, kao i Dušan Šaponja i Dušan Čavić, televizijski voditelji i autori filma “Biba Struja”, prošlogodišnjeg najboljeg filma na BELDOCS-u.

FIPRESCI žiri proglasio je najboljim filmom šestog BELDOCS-a “Čin ubistva” Džošue Openhajmera, koji je bio i gost u Beogradu. U obrazloženju je istaknuto da je taj dokumentarac jedan od zaista retkih monumentalnih filmova koji će biti dugo upamćeni.

“Čin ubistva” je, kako je istaknuto, jedinstven film koji užasava, iznenađuje, navodi na smeh, plač i razmišljanje o samoj prirodi ljudskosti. Virtuozno je režiran i spaja čudesno nadrealne trenutke sa slojevitim metanarativom koji govori o stvaranju i percepciji filma na izuzetno dubok način. “Čin ubistva” potvrđuje snagu i značaj dokumentarizma, istakao je žiri FIPRESCI.

Nagrada FIPRESCI dodeljena je filmu “Hari Din Stenton: Delimično fikcija” rediteljke Sofi Iber, uz obrazloženje da predstavlja prelep i upečatljiv portret umetnika koji je proveo u senci najveći deo svoje karijere. U tom filmu su majstorski kombinovani atmosferičan i snoliki vizuelni stil i besprekorna montaža inserata iz mnogobrojnih nezaboravnih filmskih uloga njegovog junaka, istakao je žiri FIPRESCI.

BELDOCS je otvoren 26. aprila filmom “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode, a prikazao je više od 30 ostvarenja u takmičarskim i ostalim programima.

U domaćoj konkurenciji, uz filmove “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” i “Dragan Wende”, bili su i filmovi “Drugi susret” Željka Mirkovića, “Unplugged” Mladena Kovačevića, “Kosma” Sonje Blagojević, “Albertov put” Predraga Bambića, “Prag i srpski slikari” Nenada Ognjenovića, “Biljeg Živka Nikolića” Snežane Bajčete, “Tačno u centar” Marka Grujića i “Arie” Branka Lazića.

BELDOCS je i ove godine organizovan u teškim finansijskim uslovima, a prema navodima organizatora, praktično ne bi bio ni moguć da nije bilo podrške Fondacije za otvoreno društvo.

Komentari[ 0 ]