ARTivizam
Festival alternative i ljevice u Šibeniku prikuplja novac
Kampanja za FALIŠ - nemoj da fališ
15/03/2017 | 12:09
Festival alternative i ljevice – FALIŠ, koji se od 2013. godine održava u Šibeniku, pokrenuo je crowdfunding kampanju, kako bi omogućio održavanje i ovog ljeta. FALIŠ-u, kako su naveli u pozivu javnosti, fale svi oni koji misle da festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za borbu.
Photo: FALIŠ

Festival alternative i ljevice – FALIŠ, koji se od 2013. godine održava u Šibeniku, pokrenuo je crowdfunding kampanju, kako bi omogućio održavanje i ovog ljeta. FALIŠ-u, kako su naveli u pozivu javnosti, fale svi oni koji misle da festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za borbu.

"Pokrećemo kampanju prikupljanja sredstava, ne zato da vidimo ima li potpora nama svoju protuvrijednost u novcu, nego zbog toga što, na našu i Vašu žalost, živimo u državi čijoj su političkoj eliti pojmovi poput empatije, socijalne pravde, jednakosti, tolerancije, odgovornosti, ljudskih prava, društva jednakih mogućnosti, antifašizma i slobode, strani, a čini se kako im se malo i gade", navode organizatori u javnom pozivu za prikupljanje novca. U prvih 24 sata prikupili su već više od 1.500 evra. 

Četvorodnevni festival, na kojem su se gosti mogli upoznati sa savremenim tendencijama ljevice u svijetu, dobiti uvid u šire značenje radničkih borbi, značaj antifašizma i poslušati neke od vodećih lijevih intelektualaca postjugoslovenskih prostora i svijeta, je u raspodjeli budžetskog novca za 2017. godinu dobio 10.000 kuna (oko 1.300 eura). Organizatori su zbog uvredljivog iznosa novca odlučili da tu pomoć odbiju.

"Da je kvaliteta u današnjoj Hrvatskoj vrijedna prezira potvrdilo se potkraj prošle godine kada nam je Ministarstvo kulture značajno smanjilo ionako malena sredstva. FALIŠ je, u najkraćem, procijenjen kao događaj koji za sve svoje godišnje kulturno-umjetničke programe, ostale da ne spominjemo, ne zaslužuje više od 10.000 kuna. Taj novac smo odlučili vratiti, pročitavši u odluci Ministarstva namjeru da nam se rad oteža, kvaliteta sroza i usta zatvore, jer smo, eto, kao ipak nešto dobili. Uvredljivi i jeftini pokušaj da nas se 'primiri' svotom s kojom praktički ne možemo ništa, bio nam je okidač. I ako smo se ikad zapitali trebamo li nastaviti, bili smo više nego ikad prije, sigurni da trebamo. 'Ne' Ministarstvu kulture značilo je 'da' još jednoj borbi", navode u saopštenju.

Zahvaljujući organizatorima FALIŠ-a, u Šibeniku su gostovali britanski pisac i novinar Paul Mason, članica odvjetničkog tima WikiLeaksa Renata Avila, britanski pisac i aktivist Tariq Ali, književnik Igor Štiks, novinar Zlatko Dizdarević, grčki režiser Aris Chatzistefanou, novinar Viktor Ivančić, filozof i pisac Boris Buden i mnogi drugi.

U četiri godine, na Maloj loži Starog grada Šibenika razgovaralo se o mnogim temama koje ni vlast ni mediji ne otvaraju.

"FALIŠ je, pokazalo se, falio mnogima, svima koji ne misle kako je svijet u kojem živimo najbolji mogući, te da boljega nema, niti kome treba. A takvih, viđali smo to svake večeri proteklih godina, nije malo i nisu samo iz Šibenika, veći iz ostatka Dalmacije, Hrvatske i regije. Sada FALIŠ-u fale svi oni koji misle da naš festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za jednu borbu.

Na kraju, da citiramo, pa parafraziramo slogan portala Peščanik.„Ako vam je dobro, onda ništa“. A ako nije, nemoj da FALIŠ", poručili su organizatori.

Za podršku festivalu kliknite OVDE

 

Komentari[ 0 ]