ARTivizam
Oktobarski salon u kulturnom postjugoslovenskom prostoru
Kolekcija decenija u Vodnjanu
11/06/2018 | 19:47
Ideja kustosko-umjetničkog istraživanja za izložbu "Kolekcija decenija" polazi od promišljanja i pozicioniranja Kolekcije Oktobarskog salona, koja se formirala oko jedne od najznačajnijih skupnih izložbi u kulturnom prostoru bivše Jugoslavije.

Izložba "Kolekcija decenija" otvorena je u subotu, 9. juna u Apoteci, prostoru za suvremenu umjetnost u istarskom gradu Vodnjanu. U okviru izložbe svoje radove su, pod kustoskom palicom Zorane Đaković Minitti, predstavili Siniša Ilić, Anssi Kasitonni, Dubravka Sekulić, Ljubica Cuca Sokić i Annika Ström. 
 
Ideja kustosko-umjetničkog istraživanja za izložbu "Kolekcija decenija" polazi od promišljanja i pozicioniranja Kolekcije Oktobarskog salona, koja se formirala oko jedne od najznačajnijih skupnih izložbi u kulturnom prostoru bivše Jugoslavije.

Ideja se, kako navode organizatori, oslanja  na razumijevanje izložbe i kolekcije kao „živih“ struktura koje nastaju i mijenjaju se u odnosu na neposredni društveni kontekst.

"Ova izložba istražuje kako kolekcija utječe na umjetničku scenu u svom okruženju, kako ju definira i kako pokreće dalja umjetnička razmišljanja i produkciju radova. Istražuje kakav je odnos između radova koji se nalaze u kolekciji i onih koji gravitiraju oko same izložbe Oktobarskog salona. Izložba se razvija oko nekoliko radova iz kolekcije Oktobarskog salona, Dubravke Sekulić, Ljubice Cuce Sokić, Annike Ström i Anssi Kasitonnija u dijalogu s novo produciranim filmom Prelazak u zbilju Siniše Ilića, realiziranim posebno za izložbu u Apoteci, u okviru navedenog istraživanja, a polazi od elementa naizgled marginalno vezanih za kolekciju Oktobarskog salona. Siniša Ilić se osvrće na društveno-politički kontekst kroz izabrane arhivske fotografije prikazujući ih kao makete društva i njegovih različitih oblika institucija. Ilić u radu ograničenost institucionalnih okvira provlači kroz filter izvedbenih radnji, dovodeći ih postepeno u direktniji kontakt sa širim kontekstom. izmedju ostalog problem koji ova izložba dovodi u prvi plan, poput likovnih manifestacija, kolekcije i sličnih struktura dobija mogućnost za dalje promišljanje. Teme koje otvaraju kao što su transformacije do kojih dolazi uslijed društveno-političkih okolnosti, odnos javnosti i umetničkog djela/izložbe i odstupanja od pravila teme su koje pokreće bavljenje kolekcijom", navela je u predgovoru Zorana Đaković Minniti. 

Izložba je otvorena do 13. jula 2018. godine. 
 

Komentari[ 0 ]