ARTivizam
ARTivizam
Okupacija bioskopa: Ponovo radi "Zvezda"
21/11/2014 | 20:51
Ispred bisokopa “Zvezda” se vijori zastava Pokreta za okupaciju bioskopa. Za subotu, kao i za narednih nekoliko dana, od 10 ujutro je planirana radna akcija čišćenja, zatim radni sastanak, u 14 sati tribina i zatim projekcije filmova.

Od petka uveče bioskop “Zvezda”, koji se nalazi u centru Beograda, pripada građanima. Stotinjak aktivista ušlo je prostorije odavno zatvorenog i zapuštenog bioskopa i odlučilo da ga otvori za sve ljude kojima bioskopi i prostori kulture nedostaju.

"Ušli smo zato što ne želimo da živimo u gradu koji nema ni jednu bioskopsku salu", rekla je jedna od organizatora Pokreta za okupaciju bioskopa“Mi smo ovde, a bioskop je naš! Mi nismo grupa odabranih. Mi smo samo učinili prvi korak. Mi iniciramo sve one koji ne žele da žive u Beogradu bez ijedne bioskopske sale. Sve one koji ne žele da žive u Beogradu kome muzeji stoje zapečaćeni, koji ne žele da gledaju kako propadaju biblioteke, i kako se kulturna ponuda svodi na banalnost i po koji incident. Iniciramo sve one koji ne žele da žive u Beogradu u kojem je briga o kulturi poslata višak. Pozivamo na budnost, svest i oglašavanje. Pozivamo na hrabrost i plemenitost. To što kultura odumire, ne znači da bi je trebalo pustiti da umre. Ideje nemaju cenu, a moraju opet da budu opasne. Želimo da učestvujemo u istraživanju, stvaranju i doprinošenju nekom drugom Beogradu. Želimo razloge zbog kojih i dalje želimo da živimo u Beogradu. Mi smo ovde i bioskop je naš.”, piše u proglasu koji su delili posetiocima.

Pred skoro punom salom glumica Ana Marković pročitala je manifest koji je postavljen i ispred bioskopa, na mestu gde su, nekada davno, stajale najave za bioskopske projekcije. U njemu između ostalog piše:

“Nedovoljno dobri uslovi nisu izgovor da ne stvaramo umetnost, prostore slobode i solidarnosti i, u konačnici, bolje uslove. Uvek aktuelne Brehtove reči da umetnost nije ogledalo koje odražava stvarnost, već čekić kojim se ta javnost oblikuje, pozivaju nas da ne jadikujemo nad svojim sudbinama, već da uzmemo stvari u svoje ruke. Ako treba da biramo između mutnih dilova sa političarima, milosti državne hijerarhije, blagonaklonosti društveno odgovornih kompanija i potpune margine, izbor je jednostavan – samo sa margina kulture i dopuštenog dolazi istinsko novo.”

U prašnjavim, starim bioskopskim stolicama te večeri sedeo je i režiser Goran Marković. Kao i svi, dobio je plastičnu kesu na kojoj sedi, kako se ne bi isprljao.

"Akcija je izvanredna. Podseća me na moju mladost i na činjenicu da se mladi ljudi ne mire sa odvratnom stvarnosti u kojoj žive. Mislim da je ovo, ne samo očajnički gest jedne generacije koja nema šanse da normalno živi, nego i jedan kulturni akt koji podseća ljude da moramo da održavamo vrednosti kao što su bioskopi inače smo propali", kaže Marković. 

Dodaje da je nedavno snimao film u jednoj "ovako memljivoj prostoriji kultnog bioskopa "20. oktobar".

"Bioskopi su sveta mesta u našoj profesiji i to što oni tako izgledaju ne znači ništa. Oni bi mogli za tri dana da postanu ono što su bili. Sa jednim dobrim usisivačem i sa publikom koja voli film", poručuje Marković.

Prve večeri premijerno pušten je fim "Neposlušni", režiserke Mine Đukić, koji će biti prikazan i na Festivalu autorskog filma.

Ispred bisokopa “Zvezda” se vijori zastava Pokreta za okupaciju bioskopa. Za narednih nekoliko dana, od 10 ujutro je planirana radna akcija čišćenja, zatim radni sastanak, u 14 sati tribina  pa projekcije filmova.

Komentari[ 2 ]