ARTivizam
Moderna galerija "Likovni susret"
„Rendered History“ Vladimira Miladinovića u Subotici
11/03/2015 | 13:04
Autori žele da postave pitanje na koji način mediji i institucije u post-jugoslovenskim društvima kreiraju javni prostor i na taj način oblikuju kolektivno sećanje.

Izložba „Rendered History“  Vladimira Miladinovića biće otvorena u petak, 13. marta u 18 časova u galeriji „Likovni susret“ u Subotici.  U pitanju je serija crteža rađenih tušom na akvarel papiru.

Okosnica projekta „Rendered History“ jeste rad sa ratnim i postratnim traumama nekadašnjih jugoslovenskih društava. Projekat je primer umetničkog rada sa medijskim, forenzičkim, političkim i moralnim identifikacijama i prezentacijama ratnih zločina, odnosno sa aktuelnim tranzicijskim ideologijama njihovog negiranja i brisanja. Autori žele da postave pitanje na koji način mediji i institucije u post-jugoslovenskim društvima kreiraju javni prostor i na taj način oblikuju kolektivno sećanje.

Cilj, kako se navodi u pozivu na izložbu, jeste rad sa umetnošću kao oblikom kontrajavne sfere koja pokreće pitanja ratne medijske propagande, manipulacije, istorijske odgovornosti i intelektualnog angažmana.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta koji je započet 2012. godine, bio je odlazak u dostupne arhive i istraživanje perioda ratnih devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Građa koja je u prvom mahu bila dostupna bio je arhiv dnevne štampe iz Narodne biblioteke Srbije. Tada je započet rad na istraživanju dnevnih novina u Srbiji tokom 1991. i 1992. godine i naslovnih strana vezanih za rat u Hrvatskoj i BiH. Nakon što su selektovani neki od ključnih naslova, nastala je serija crteža laviranim tušem na papiru. U prvom mahu bile su obrađene novine sa prostora Srbije kao što su Politika, Večernje novosti, Politika ekspres i Borba. Kasnije je ovaj rad proširen i na štampu iz regiona, poput Oslobođenja iz Sarajeva ili Kozarskgog vjesnika iz Prijedora u BiH. Ova serija crteža danas obuhvata i internacionalni kontekst, tako da su u projekat uključeni i novinski listovi poput španskih El Pais i El Mundo, ili irskih The Irish Independent i The Irish Times. U ovom trenutku radi se na istraživanju austrijskih novina poput Die Kronen Zeitung, Der Standard, Die Presse, Kurier. Osim rada na analizi i reartikulciji dnevne štampe, danas ova serija obuhvata i analizu arhive Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. U okviru projekta se na taj način mogu videti različite vrste dokumenata, spiskova i ostalih arhivskih artefakata vezanih za period rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Vladimir Miladinović (1981.) diplomirao je na fakultetu Primenjenih umetnosti, student doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Centar za interdisciplinarne studije, odsek – Teorija umetnosti i medija. Od 2007. god. ima status slobodnog umetnika. Dobitnik nagrade 53. Oktobarskog salona. Deluje u okviru Radne grupe „Četiri lica Omarske“, član je i jedan od osnivača Inicijative za savremenu umetnost i teoriju. Od 2009. godine, bavi se naučno - istraživačkim radom. Izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Komentari[ 0 ]