ARTivizam
Foto šetnja
Sedam dana Novog bioskopa "Zvezda"
28/11/2014 | 15:54
Prošlo je sedam dana od kad su aktivisti ušli u Novi bioskop Zvezda.

U petak, 28. novembra je tačno nedelju dana otkad su aktivisti ušli u Novi bioskop "Zvezda" sa zvučnicima i projektorom i u prljavoj, memljivoj i zapuštenoj dvorani prikazali film "Neposlušni" Mine Đukić. 

Naoružani metlama, krpama, džogerima i sredstvima za čišćenje dan i noć su sređivali prostorije zgrade u kojoj je smešten nekada jedan od najlepših bioskopa Beograda, da bi ih doveli u iole pristojno stanje. U zgradi nema vode i po nju se spuštaju u šaht. No, glavni delovi su očišćeni i više niko ne mora da nosi maske i rukavice kada dolazi u bioskop.   

Od prošlog petka neke stvari su drugačije - stiče se utisak da je ova kinorevolucija pokrenula učmalu scenu Srbije, kako kulturnu tako i građansku i izvukla dugo traženu solidarnost. Podrška je stigla sa svih strana, od institucija, filmskih festivala i samih građana koji ih svakodnevno obilaze, donose donacije u hrani, grejnim telima, ćebadima....

No, ono što je sigurno jeste da je oslobođenje / okupacija "Zvezde" vratilo nadu da nešto može da se promeni. 

Pored stalnih projekcija na kojima se mogu videti kultni domaći i strani filmovi, ali i radovi mlađe generacije, od srede su u bioskopu krenuli i Otvoreni razgovori, a na prvom od njih radnici, aktivisti, poslanici i publika razgovarali su o privatizaciji "Beograd filma". Bio je to najbolji mogući početak procesa koji je sada pred aktivistima - naći model kako bioskop održati i s njim eventualno pokušati uticati na stvaranje šireg društvenog konteksta koji može dovesti do određenih promena u načinu upravljanja te pokrenuti pitanje pljačkaških privatizacija kojima je glavni mentor bila upravo država Srbija. 

"Okupacija bioskopa Zvezda otvara mnoga pitanja. Ne samo kako bioskop osposobiti za rad što pre i kako omogućiti da nesmetano funkcioniše, već i kako je do toga da bude zatvoren usled pljačkaške privatizacije došlo? Da li je ova privatizacija izuzetak ili pravilo državne politike? Koje su pravne mogućnosti da se dođe do pravednog rešenja ne samo za Beograd film, već i za druge kompanije koje su sistemski urušene u prethodnom periodu. Ni država, a ni privatni interes nisu se pokazali kao dobar upravljač ovim kulturnim dobrom. Pitanje je i šta mi možemo uraditi kako bi preispitali postojeće modele upravljanja i vlasništva i kako bi napravili one koji će omogućiti da bioskop bude prostor slobode umetničkog izražaja i suštinski drugačija ustanova kulture koja se pre svega vodi javnim interesom", kaže za Kontrapress Radomir Lazović iz Ministarstva prostora. 

Podseća da u Beogradu postoji veliki broj prostora koji se ne koriste, a koji su u vlasništvu grada. Registar takvih prostora ne postoji, ali su to potvrdile izjave gradonačelnika Siniše Malog i gradskog menadžera Gorana Vesića koji su bezuspešno pokušali njihovu prodaju.

"Sa druge strane, veliki je broj organizacija koje se bave kulturom, a kojima je potreban prostor za rad ili izlaganje. Da li je potrebno da se desi okupacija bioskopa da bi neko spojio dva i dva", upitao je.

Dodaje da Grad Beograd ima odgovornost da stvori povoljnu klimu za razvoj kulture, a nekorišteni prostori su jedan od mehanizama za koje već postoji i zakonski okvir i pozitivna praksa. 

"Kako vidimo, postoji i odluka građana da ne čekaju i da stvari uzmu u svoje ruke", smatra Lazović.  

*

Napravili smo nekoliko fotografija koje pokazuju stanje "Zvezde" neposredno nakon ulaska aktivista i danas. Ako niste u Beogradu i ne možete lično da odete i vidite kako izgleda, pogledajte fotografije. 

*****************************************
Zatvorena "Zvezda", policija pravi zapisnik nakon ulaska aktivista i ulaz u bioskop nekoliko dana nakon ulaska aktivista. Slede fotografije prostora. 

Promena repertoara

Prostorije u kojima sada borave aktivisti


Predvorje bioskopa

Malo duha za stari šank

Stare stolice su očišćene

* Poslednja fotografija bioskopske sale - Pokret za okupaciju  bioskopa / Pavle Pavlović

Komentari[ 0 ]