ARTivizam
Svetski dan poezije u Beogradu
Šta može pesma?
15/03/2013 | 13:34
Program obeležavanja Svetskog dana poezije održaće se od 20. do 22. marta u Kulturnom centru Beograda a imaće svoj fokus na angažovanoj, kritički evokativnoj, eksperimentalnoj i izvođačkoj poeziji, u pokušaju da se ukaže na neke pravce kretanja i statusa savremenog pesništa u regionu i svetu.

Program obeležavanja Svetskog dana poezije održaće se od 20. do 22. marta u Kulturnom centru Beograda a imaće svoj fokus na angažovanoj, kritički evokativnoj, eksperimentalnoj i izvođačkoj poeziji, u pokušaju da se ukaže na neke pravce kretanja i statusa savremenog pesništa u regionu i svetu. 

Može li pesma da utiče na društvene tokove ili da vodi ka suočavanju s prošlošću? Da li je moguće uspostavljanje nove veze između poezije i čitalaca? Kakva je uloga pesnika u ovom dobu? Zašto pesnici tragaju za drugačijim načinom predstavljanja pesništva? – neka su od pitanja na koja će predstojeći Svetski dan poezije pokušati da odgovori.

Tema „Šta može pesma?“ u najširem smislu treba da otkrije kakav potencijal poseduje angažovana poezija, čemu vode formalne promene u pesništvu i u kolikoj meri multimedijalnost i klupska čitanja utiču na jačanje interesovanja za poetsku reč. Traganje za odgovorom na pitanje „Šta može pesma?“ podrazumevaće diskusije, čitanje i izvođenje poezije i prateće programe. 

Tokom manifestacije obeležavanja Svetskog dana poezije publici će se predstaviti brojni autori iz zemlje i regiona, kao i poetska grupa „Orbita” iz Letonije.

Ove godine program u Kulturnom centru Beograda biće centralni segment šire mreže obeležavanja Svetskog dana poezije, čiji će deo biti programi u Kulturnom centru Novog  Sada i institucijama, knjižarama i klubovima po Beogradu. 

Komentari[ 0 ]