ARTivizam
Izložba u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju
Sve što nam je zajedničko
17/04/2018 | 16:50
Izbor radova nudi publici mogućnost razumevanja i propitivanja aktuelnih stanja, omogućavajući promišljanje o načinima kako da lične vizije, odgovornost i posvećenost postanu društveni.

Stanja političke manipuliranosti, društvene malaksalosti i isključenosti, kulturne podređenosti, mogu se od srede, 18. aprila videti u radovima 18 umetnika sa postjugoslovenskih prostora i iz Evrope, u okviru izložbe „Sve što nam je zajedničko“ u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju.

Izložba, kako su saopštili organizatori, propituje neizvesnost u kontekstu različitih društvenih, političkih i kulturnih okruženja vezanih za ranjivost i egzistencijalnu nepredvidljivost.

„U uslovima nestabilnosti, određene populacije i grupe pate, ili su u nepovoljnom položaju u svojim društvenim okolnostima, bivajući izloženi fizičkim i simboličnim nasiljima koje pak rezultiraju u sukobima, tranzicijama, ograničenjima i zloupotrebama u radu, migracijama i egzodusima, rodnih nejednakosti i nepravde. Ukoliko nesigurnost predstavlja sve ono što mi delimo, ali i sve ono što nas razlikuje i što nas razdavaja od ostalih, možemo li istražiti prakse koje su usmerene ka općem dobru ili kreirati zajedničku akciju? S tim u vezi, postavlja se pitanje o mogućnosti da ovi disperzirani nemirni subjektiviteti deluju zajednički“, navedeno je u opisu same ideje.

Izbor radova nudi publici mogućnost razumevanja i propitivanja aktuelnih stanja, omogućavajući promišljanje o načinima kako da lične vizije, odgovornost i posvećenost postanu društveni, saopštili su organizatori. 

Na izložbi učestvuju Ana Adamović (Srbija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Žaneta Vangeli (Makedonija), Velimir Žernovski (Makedonija), Kristina Ivanoska (Makedonija), Slavica Janešlieva (Makedonija), Đorđe Jovanović (Makedonija), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Alban Muja (Kosovo) Ahmet Ogut (Turska), Maria Papadimitriou (Grčka), Renata Poljak (Hrvatska), Anri Sala (Albanija / Francuska), Flaka Haliti (Kosovo), Ibro Hasanović (Bosna i Hercegovina) i Ištvan Huzjan (Slovenija), Jane Čalovski (Makedonija), Biljana Đurđević (Srbija).

Kustosi izložbe su Mira Gakina i Jovanka Popova.

Komentari[ 0 ]