ARTivizam
Umetnička akcija u centru Beograda
Zašto trpiš mrak? Misli.
06/11/2014 | 19:45
Priredio: Kontrapress
Širom grada – po ćoškovima, na simsevima, stepeništu, ispred ulaza, u žardinjerama, parkovima, na mostovima i tramvajskim stajalištima – postavljene su prave, staklene tegle sa po jednim ždralom i porukom “Ne budi ograničen. Misli.” u znak protesta zbog dešavanja sa Oktobarskim salonom i zbog politike uništavanja knjiga u Službenom glasniku

Umetnički kolektiv “Ne budi ograničen” izveo je u noći između utorka i srede malu artističku radnu akciju, s ciljem da ukaže na svakodnevno gušenje kulture i kritičke misli u Srbiji. Ispred tri radnje izdavačke kuće “Službeni glasnik” – u Makenzijevoj, Ulici kneza Miloša i u Bulevaru despota Stefana – izlepljeni su plakati u vidu replike kontura leša sa policijskog uviđaja i sa porukom “Piscima i knjigama, žrtvama ograničenosti Radoša Ljušića”.

“Noćas smo regovali na odluku ‘Službenog glasnika’ da se izdanja koja se nisu pokazala kao dovoljno komercijalna unište. Da podsetimo, među autorima dela su Hana Arent, Borislav Pekić, Svetislav Basara, Fridrih Niče”, saopštili su iz ovog kolektiva.

Podsetimo, ovu odluku doneo je v.d. direktor “Službanog glasnika” Radoš Ljušić.

Iste večeri, na više mesta u gradu izlepljene su poruke “Zašto trpiš mrak? Misli.”, kao i plakati sa teglama u kojima su roze ždralovi. Nekoliko ovakvih plakata osvanulo je ispred ulaza u Kulturni centar Beograda, zajedno sa nekoliko stotina papirnih belih ždralova koji su postavljeni u znak podrške Oktobarskom salonu.

“Sramotnom odlukom gradskih vlasti, bez konsultacija sa stručnjacima obesmišljen je Oktobarski salon, a njegovo pretvaranje u bijenale opravdava se štednjom i osporavanjem kvaliteta. To je za svakoga ko iole razmišlja uvredljivo. Na mesto dosadašnje direktorke KCB Mie David postavljena je, na isto tako uvredljiv način, nestručna osoba. Možda tebi Oktobarski ne znači ništa, ali razmisli da li želiš da živiš u zemlji u kojoj se odluke donose iza tvojih leđa, a za njih niko ne odgovara. Sutra će to biti nešto što je tebi važno. Ne zaboravi da svakom užasu prethodi urušavanje i devalvacija kulture. To se događa pred tvojim očima”, ispisano je na ždralovima.

Širom grada – po ćoškovima, na simsevima, stepeništu, ispred ulaza, u žardinjerama, parkovima, na mostovima i tramvajskim stajalištima – postavljene su prave, staklene tegle sa po jednim ždralom i porukom “Ne budi ograničen. Misli.”

“U dalekoistočnim kulturama ždral je simbol besmrtnosti. Naša poruka je da će kultura u Srbiji preživeti, ali samo ako se svako od nas – bilo da je umetnik ili konzument kulture – usprotivi njenom urušavanju”, poručuju iz ovog street art kolektiva.

Nove radove možete pratiti na zvaničnoj Facebook  i Twitter stranici. Fotogaleriju sa događaja pogledajte OVDE. 

Komentari[ 0 ]