Društvo
Protesti za obrazovanje u nekoliko gradova
Studentski protesti kao krik građanske Makedonije
11/12/2014 | 11:06
Ono što se prvi put dešava u Makedoniji i što je zaista vredno pažnje je što smo svedoci jednog građanskog pokreta koji ujedinjuje sve, bez razlike u etničkoj pripadnosti, što je zaista velika novina u jednoj izrazito etnički podeljenoj državi kakva je Makedonija, kaže Jovanovski.
Photo: novatv.mk

Hiljade studenata sa više univerziteta u Makedoniji protestovalo je u Skoplju i drugim gradovima u četvrtak, jer su nezadovoljni uvođenjem državnog ispita u toku studija.

Okupljeni su nosili transparente i izvikivali “Autonomija univerzitetima”,"Stop lošim reformama", “Nećemo se predati”, “Pritisak nas pravi jačim”.

Članovi Studentskog plenuma, koji je organizator marša, poručili su pred okupljenim studentima da se ne slažu sa najavljenim reformama u visokom obrazovanju, te da smatraju da reforme neće biti na teret samo njima, već i drugim generacijama i da zato imaju odgovornost da reaguju, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

“Uskraćuju nam pravo izbora načina studiranja. Time što se naše znanje ocenjuje van univerzitetskih okvira ruše autonomiju univerziteta kao visokoobrazovne institucije. Naš glas se ne čuje, ignorišu nas kao deo akademske zajednice, kao deo društva, ignorišu nas kao građane Republike Makedonije”, poručili su iz Studentskog plenuma.

“Pogledajte čoveka koji stoji uz vas. U očima tog čoveka više nema straha, u svima nama više nema straha. Probuđena je sumnja u politiku koja se vodi, samo naše prisustvo ovde govori da smo tu da bi rekli ‘stop’ za ovu diktaturu loših reformi u temeljima jedne demokratije, u obrazovanju”, naveli su student, a prenosi RSE. 

Studentski plenum se obratio i roditeljima da stanu pored njihove dece i da ne budu ugnjetavani, kao i srednjoškolcima, kojima su poručili da ne dozvole da budu ućutkani, nego da viknu glasno kada se radi o njihovoj budućnosti.

Podršku su im dali i građani, koji takođe smatraju da nije potrebna provjera znanja studenta državnim ispitom. Ovo je prvi put da se u Makedoniji u građanskom protestu ujedinjuju građani bez obzira na etničku pripadnost, kaže za Kontrapress Borjan Jovanovski, urednik Nove TV. 

"Ovi protesti su autentični građanski krik nezadovoljstva zbog situacije u Makedoniji. Studetski plenum, kako se zove ova neformalna organizacija koja je organizirala proteste, uspeo je retorikom i načinom delovanja da mobilizira širu javnost. Ono što se prvi put dešava u Makedoniji i što je zaista vredno pažnje je što smo svedoci jednog građanskog pokreta koji ujedinjuje sve, bez razlike u etničkoj pripadnosti, što je zaista velika novina u jednoj izrazito etnički podeljenoj državi kakva je Makedonija", kaže Jovanovski. 

Pojašnjava da su studenti izašli na ulice sa određenim zahtevom - da se suprotstave testiranju - ali da je energija koja ih je pokrenula rezultat višegodišnje arogancije Vlade Makedonije i institucija koje su potcenile i pogazile na sve moguće načine građansko dostojanstvo. 


Foto: Novatv.mk

"Studenti traže da se ukine spoljno testiranje ali, kako su rekli, i da se to desi oni će nastaviti da deluju, jer kako kažu ima još mnogo problema u društvu koji zaslužuju da se njima bave. Bitno je napomenuti da su načinom kojim nastupaju u javnosti, a to je kostruktivnost i puno pozitivne energije, na izvestan način uspeli da popune i veliki, prazan prostor koji je ostavila neinventivna politička opozicija Makedonije", poručio je Jovanovski. 

Prema predlogu vladajućih, državni ispit trebao bi se provoditi dva puta tokom studiranja – posle druge i u toku završne godine. Vlasti smatraju kako će se na taj način znatno poboljšati kvalitet obrazovanja, ali i ukazati na propuste u nastavi na nekim univerzitetima, dok studenti upozoravaju da bi na taj način bila povređena Ustavom zagarantovana autonomija univerziteta.

Ovo je bio drugi masovni protest makedonskih studenata zbog najave uvođenja državnog ispita. Prvi je održan u novembru 2014. 


Foto: novatv.mk

Komentari[ 0 ]