GRADovanje
Slučaj Brodarevo: Nova ofanziva kompanije REV
Muslimansko groblje na meti krupnog kapitala
28/07/2013 | 20:24
Kompanija REV d.o.o. (Renewable Energy Venutures) zatražila je od loklane uprave na teritoriji opštine Prijepolje da proglasi neaktivnim i premesti muslimansko mezarje, koje se našlo na području koje bi bilo poplavljeno akumulacijom vode, ukoliko se realizuje sporni projekat izgradnje hidroelektrane "Brodarevo2" na Limu, koji već nekoliko godina unazad forsira kompanija REV d.o.o.

Kompanija REV d.o.o. (Renewable Energy Venutures) zatražila je od loklane uprave na teritoriji opštine Prijepolje da proglasi neaktivnim i premesti muslimansko mezarje, koje se našlo na području koje bi bilo poplavljeno akumulacijom vode, ukoliko se realizuje sporni projekat izgradnje hidroelektrane "Brodarevo2" na Limu, koji već nekoliko godina unazad forsira kompanija REV d.o.o.

Upravo je ova firma aprila 2013. uputila Mesnoj zajednici Velika Župa dopis u kojem traži da se u skladu sa odredbama Prostornog plana područja posebne namene formira "novo groblje po propisima za ovu namenu i kapacitetom za minimum 20 godina" i izvrši "premeštanje postojećeg groblja".

"Kompanija REV doo obratila se Savetu MZ Velika Župa za proširivanje postojećeg groblja u Gračanici iz razloga jer su mesne zajednice nadležne za ovu vrstu komunalne delatnosti. Tako se stupilo u proceduru izgradnje novog groblja pri čemu je MZ Velika Župa bila Investitor dok je Kompanija obezbedila zemljište i potrebna finansijska sredstva. Sve aktivnosti regulisane su međusobnim ugovorom od 08.02. 2013. godine koji je kod Kompanije zaveden pod rednim brojem 112/13", navodi se u dokumentu u koji je Kontra imala uvid.

U dokumentu koji potpisuje direktorka REV-a Miljana Vidović dalje piše da je novo groblje izgrađeno te da je u toku rad na pribavljanju upotrebne dozvole.

"Kako je članom 6. stav 2 Odluke o grobljima i sahranjivanju (Sl. glasnik opštine Prijepolje br. 15 od 20.12.1996. godine) predviđeno da mesne zajednice podnose predlog nadležnim opštinskim organima o stavljanju groblja van upotrebe molimo Vas da donesete potrebne odluke i podnesete nadležnim opštinskim organima odgovarajući zahtev. Ova obaveza proizilazi iz čl. 3, stav 2 Ugovora br. 112/13", stoji u tekstu dokumenta.

Nakon što u Mesnu zajednicu Velika Župa stiže ovaj dopis, lokalni Savet saziva sastanak koji je održan 6. juna 2013. Predsednik ovog tela Njegoš Vlahović, međutim, ne obaveštava svih 17 članova Saveta o ovoj sednici, što je inače po Statutu mesne zajednice dužan da uradi. Među onima koji nisu bili pozvani je i Nehru Rovčanin, član Odbora protiv izmeštanja aktivnog Bošnjačkog groblja, koji smatra da je potez predsednika Saveta bio tendenciozan i kaže da Vlahović nije informisao članove o ugovoru koji je ispred MZ sklopio sa REV-om.

Zahtev koji je REV uputio Mesnoj zajednici Velika Župa

"To je ugovor za koji nikad nisam čuo. Članovi Savjeta izjasnili su se da neće da raspravljaju bez građana i njihovog predstavnika. To je podržalo deset članova, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan. Znači, znaju da je sve to nezakonito", kaže Rovčanin.

S druge strane, predsednik Saveta MZ nije bio raposložen za razgovor sa novinarima. Kratko nam je rekao da je sve članove uredno obavestio i da će nam Mesna zajednica Velika Župa na sva pitanja odgovoriti ako im zahtev uputimo pismeno preko PTT-a, pošto, kaže, interneta nema.

Odluka o premeštanju aktivnog groblja bila bi, prema rečima pravnog zastupnika koalicije NVO iz Brodareva, Sretana Đorđevića, direktno kršenje Zakona o sahranjivanju i grobljima.

"Kompanija REV pokušava da to groblje proglasi neaktivnim, međutim prema zakonu i podzakonskim aktima koji tu oblast regulišu, groblje ne može da bude proglašeno neaktivnim pre isteka roka od 10 godina, otkad se poslednje lice sahrani na njemu", objašnjava Đorđević za Kontru.

Takvi pokušaji izvrdavanja zakona od strane investitora i dela lokalne vlasti, dodaje on, traju već duže vreme.

"Ja hoću da podsetim javnost da je pre 2-3 godine postojao predlog koji je skoro došao do Skupštine opštine Prijepolje - predlog izmene odluke o grobljima i sahranjivaju za to područje, kojim bi trebalo omogućiti investitorima - a ja sumnjam da se radilo o ovom investitoru - da bez saglasnosti rodbine pokopanih lica mogu da izmeštaju groblja po svom nahođenju. To je prosto neverovatno. To je aspekt koji se ne tiče samo ugrožavanja životne sredine, već predstavlja direktno ugrožavanje bošnjačke zajednice koji se u ovom konkretnom slučaje manifestuje nasiljem nad njihovim rahmetlijama", zaključuje advokat Đorđević.

Nisu samo mrtvi u opasnosti od akumulacije vode. Izgradnjom hidrocentrale "Brodarevo2" ugrožen je i kulturno-istorijski spomenik Turska džada, koji je pod strogom zaštitom države, ističe Amel Kurbegović, predstavnik Koordinacionog odbora za zaštitu i očuvanje rijeke Lim. Prema njegovim rečima, premeštanjem groblja, direktno bi bili pogaženi neki od osnovnih muslimanskih običaja.

Aktivisti udruženja "Brana" u akciji

"Prema islamskom učenju, vera ne dozvoljava da se zemlja koja je donošena sa strane i koja je ranije prekopavana koristi za groblje. To mora da bude ledina na kojoj ništa od toga nije rađeno", navodi Kurbegović.

Upravni sud Srbije nedavno je poništio rešenje o produženju energetskih dozvola kompaniji REV d.o.o. za izgradnju hidroelektrana na Limu i postupak, koji je pokrenuo Koordinacioni odbor za zaštitu i očuvanje reke Lim vratio na početak.

Priča o poslovanju firme Renewable Energy Venutures seže do 2008. godine kada je REV počeo sa prikupljanjem dokumenata za gradnju hidrocentrala na Limu. Tokom poslednjih pet godina resorni ministri su se menjali, samo je njihova susretljivost prema investitorima bila konstanta, uprkos upozorenjima od strane stručne javnosti da bi ovakav projekat mogao ugroziti prirodna dobra.

Ministarka energetike u Vladi Srbije, Zorana Mihajlović, potpisala je maja ove godine Rešenje kojim se daje saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu hidroenergetskih objekata "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2", iako je državna komisija Crne Gore ukazala da je neophodno doraditi Studiju, u skladu sa brojnim primedbama.

Član neformalnog udruženja građana "Brana" Mirko Popović ističe da je ovaj slučaj još jedan dokaz da je politička volja naklonjena investitorima, a ne ljudskim pravima svojih građana.

"Nije bitno da li se krši pravo pojedinca ili pravo čitave zajednice. Bitno je da se u ovoj zemlji sistematski krše građanska i ljudska prava i gradi se model prema kojem ćemo sutra da radimo na Ubru, Drini ili Moravi. Zato je ova borba u Prijepolju vanredno bitna, jer ako uspemo da odnesemo pobedu, sprečićemo da se takav model širi", zaključuje Popović.

Komentari[ 0 ]