GRADovanje
Pobuna struke
Predsedništvo Društva urbanista Beograda podnelo ostavke
28/11/2014 | 13:07
Ostavke su podneli zbog odsustva bilo kakve zakonske, stručne i kolegijalne procedure što je kulminirao odlukama na poslednjem Salonu urbanizma, održanom početkom novembra u Beogradu na kojem je četiri nagrade osvojio projekat "Beograd na vodi", a među njima prvu nagradu za Plan područja posebne namene koji je u to vreme još bio u javnoj raspravi
Photo: Inicijativa
Protest na Salonu urbanizma u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Svi članovi predsedništva Društva urbanista Beograda podneli su ostavke zbog, kako se navodi u dopisu u koji je Kontrapress imao uvid, odsustva bilo kakve zakonske, stručne i kolegijalne procedure što je kulminirao odlukama na poslednjem Salonu urbanizma, održanom početkom novembra u Beogradu na kojem je četiri nagrade osvojio projekat "Beograd na vodi", a među njima prvu nagradu za Plan područja posebne namene koji je u to vreme još bio u javnoj raspravi.    

SVE NAGRADE "BEOGRADA NA VODI"
- U kategoriji 1: Postorni planovi, prva nagrada za plan područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi"
- U kategoriji 7: Istraživanja i studije u oblasti urbanizma, druga nagrada za saobraćajnu analizu uticaja atrakcije i produkcije sadržaja "Beograd na vodi", na saobraćajnu mrežu u okruženju savskog amfiteatra na desnoj obali Save od mosta Gazela do Brankovog mosta
U kategoriji 8: Zaštita životne sredine kroz studije i planove - priznanje za izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi" na životnu sredinu
U kategoriji Glavna priznanja - Posebno priznanje firmi Belgrade Waterfront d.o.o. za sveukupni poduhvat Beograd na vodi koji je pokrenuo sve kreativne snage naše struke da se aktivno uključe u razmatranje budućeg rešenja, a grad Beograd podigao visoko na lestvici mreže globalnih centara sa visokim potencijalima za razvoj. Izvor: Ne da(vi)mo Beograd

„Nesačinjavanje / nedistribuiranje zapisnika sa sednica, prisustvo osoba koje nisu članovi niti predsedništva niti Društva urbanista Beograda, na sastancima predsedništva, izostanak stručnog dijaloga, kao i sistemskog donošenja odluka, samo su neke od elementarnih radnji, sa kojima / protiv kojih nažalost, svojim prisustvom i radom nismo mogli da se izborimo“, piše u tekstu ostavke koji potpisuju Faketa Kaić, Zoran Radosavljević, Zoran Đelov, Marija Maruna, Marina Nenković – Riznić i Biserka Mitrović.

„Nedavno održana strukovna manifestacija 'Salon urbanizma' na vrlo jasan način  pokazala je da se za odluke Društva urbanista, koje su predstavljene javnosti, samo Predsedništvo nije opredeljivalo. Ne ulazeći u kvalitet takvih odluka, svesni smo činjenice da se način na koji se iste donose, bez bilo kakve mogućnosti uticaja članova Predsedništva, koji su posredno bili u organizaciji samog Salona, ne može svrstati niti u kolegijalni niti u onaj koji je zahtevan Statutom DUB-a“, zaključili su.

Na 23. Međunarodnom salonu urbanizma održanom 7. novembra 2014. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, prvu nagradu osvojio je Plan područja posebne namene, pravljen za projekat „Beograd na vodi“, koji se u to vreme još uvek nalazio u fazi javne rasprave.

Zbog toga su na dodeli nagrada članovi inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“  protestno razvili transparent „Stop investitorskom urbanizmu“, što je publika pozdravila aplauzom, i poručili da na taj način svi učestvuju - u nametnutoj "stručnoj" legitimizaciji plana.

Plan područja posebne namene za područje „Beograda na vodi“ osporili su i struka i građani zbog potpune kolizije sa zakonima i javnim interesom, a o tome na koji način rade institucije Srbije i Beograda najbolje pokazuje činjenica da je javna sednica Komisije za planove održana uprkos bučnom protestu desetina aktivista, zbog čega ni jedna primedba nije mogla da se čuje. No, predstavnici vlasti su uprkos činjenici da nije bilo uslova za održavanje sednice, „odradili“ svoj posao. 

Komentari[ 1 ]