Razgovori
Razgovor: Janis Varufakis, lider pokreta DiEM 25
Salvini doneo fašistički momenat u Italiju i u Evropu
04/10/2018 | 11:33
Razgovarao: Arcangelo Rociola
Ova italijanska vlada je, da se direktno izrazim, jasna i prisutna pretnja evropskoj civilizaciji, smatra Varufakis
Photo: Subversive festival
Pokret 5 zvezdica koristi te glasače da pruži moć Salviniju koji donosi novi fašistički momenat u Italiju i Evropu: Janis Varufakis

Italijanska vlada koju čine Pokret pet zvezdica i Severna liga, nastavlja neuspešnu strategiju zahtevanja prava da se olabave fiskalna pravila bez insistiranja na ponovnoj proceni tih fiskalnih pravila, koju je vodio i prethodni premijer Mateo Renci. Arcangelo Rociola je vodio intervju za AGI

O konfliktu italijanske vlade sa Briselom u vezi budžetskog deficita, planova za proporcionalnu poresku stopu (koja nije proporcionalna) i univerzalni prihod (koji nikada neće biti univerzalan), tvrdnje Pokreta pet zvezdica koji pokriva italijansku levicu i izjave da je gospodin Salvini doneo jedan fašistički momenat u Italiju i u Evropu, govori jedan od predvodnika pokreta DiEM 25 i bivši grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

* Italijanska vlada odlučila je da se suprotstavi Briselu odlukom o budžetu koji konstantno povećava odnos deficita i BDP-a (2,4%). Kakvo je vaše mišljenje o tome? Da li bi to moglo da bude dovoljno da se oživi italijanska ekonomija?

Varufakis: Neće biti dovoljno da se oživi italijanska ekonomija. Da bi se to dogodilo, mora postojati krupna promena na nivou evrozone, uključujući i investicioni program velikih razmera i potpunu reviziju Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji (Fiscal Compact). Vladina fiskalna politika će, osim raspirivanja konflikta sa Briselom, blago pojačati ukupnu potražnju i (zavisno od toga koliko od tog deficitarnog finansiranja bude usmereno na siromašne porodice) zaustaviti pad stvarnih prosečnih prihoda.

* Vlada će usvojiti odluku o budžetu u kojem će neke od prethodnih mera štednje biti izbrisane (npr. reforma penzija), dok će uvesti specifični oblik „osnovnog prihoda“ i nekakvu proporcionalnu poresku stopu. Pre nekoliko nedelja rekli ste da italijanska ekonomija nije više održiva. Da li su ove reforme te koje su italijanskoj ekonomiji potrebne da bi se promenila situacija?

Varufakis: Italijanska ekonomija je sofisticirana, orijentisana ka izvozu i potencijalno jaka. Ono što sam rekao, i što ponavljam ovde, je da italijanska ekonomija nije održiva u okviru postojeće arhitekture evrozone i ekonomske politike (npr. Fiscal Compact-a, politike u vezi sa restrukturiranjem banaka i smanjenjem nefunkcionalnih kredita itd). Prelazeći sada na politiku vlade, hajde da prvo budemo iskreni u vezi sa činjenicama: ne postoji predlog ni za univerzalni osnovni prihod ni za ravnomernu poresku stopu. Ovi izrazi se koriste u propagandne svrhe i nemaju osnova u stvarnosti onoga što se predlaže. Pokret Pet zvezdica predlaže minimalni dohodak (koji već postoji u većini severnoevropskih zemalja) dok Liga ne predlaže proporcionalnu poresku stopu već krupno smanjenje poreza za one koji plaćaju više poreske stope i aboliciju srednje stope. Da li su ove „reforme“ ono što je potrebno italijanskoj ekonomiji? Iako je minimalni dohodak neophodan mnogim siromašim porodicama, i donekle će pomoći da se pogura ekonomija, smanjenje poreza za bogatije će povećati nejednakost a pritom neće mnogo pomoći da značajno poveća potrošnju. Ukratko, politika nove vlade će nešto doprineti, malo naškoditi, ali neće imati suštinski uticaj na probleme Italije u okviru evrozone čija pravila i politika ne dozvoljavaju vašoj zemlji da diše.

* Među italijanskim ministrima mnogi kažu da njihov cilj nije da unište EU već da je promene iznutra: od evra do birokratije, ali takođe i migranata i suvereniteta. Da li za vas pojam promene za EU ima isto značenje kao i za našu vladu?

Varufakis: Ne, nema. Da je vlada želela da pomogne EU da se promeni tako da ide u korist Italijanima kao i drugim Evropljanima, ne bi ponavljala Renzijevu apsurdnu grešku. Setićete se da je Renzi takođe zahtevao da Italiji bude dozvoljeno da olabavi pravila Fiscal compact-a nemajući hrabrosti da, kako je kao italijanski premijer imao pravo i obavezu da uradi, pozove Savet EU da se sastane kako bi diskutovao o radikalnoj promeni Compact-a. Ova vlada usvaja Renzijevu strategiju razmaženog deteta: bez predlaganja drugačijih pravila, novog Compact-a, zahteva da Italiji bude dozvoljeno da krši postojeća pravila.

Što se tiče migracije i suvereniteta, veoma se plašim da ono što gospodin Salvini radi – tretirajući ljude od krvi i mesa koji plutaju po Mediteranu kao čipove za ulog i cenkanje protiv Brisela – radi da bi promovisao stratešku mizantropiju kao legitimnu pregovaračku taktiku u okviru Evrope. Ova italijanska vlada je, da se direktno izrazim, jasna i prisutna pretnja evropskoj civilizaciji.

* U svojoj poslednjoj knjizi pišete o onome što se desilo u Grčkoj tokom dužničke krize, opisujući Grčku kao „zli eksperiment“ koji je postavio Brisel. Da li vidite isti rizik za Italiju u narednim godinama?

Varufakis: Srećom, ne. Iako ima sličnosti, razlike su ipak veće. Italija je prevelika da bi se smestila u program sličan trojki, ili da bi joj se pretilo izbacivanjem iz evrozone (pošto bi takva pretnja okončala i samu evrozonu).

* Da li mislite da se grčka dužnička kriza završila? Kakve lekcije možemo naučiti iz nje?

Varufakis: Naravno da nije. Grčka država, grčke banke, većina grčkih porodica i kompanija su bankrotirale. Svako duguje novac koji nikada ne može da vrati. Sve što su vlasti EU uradile bilo je da zaustave otplate dugova do 2032. godine, pritom namećući štednju koja će obezbediti zanemarljiv rast u prihodima koji se moraju veoma značajno povećavati da bi se otplatili dugovi. Razlog iz kog je ovo tragično je što, u međuvremenu, najbolji i najpametniji napuštaju zemlju – gubitak nenadoknadivog ljudskog kapitala. Što se tiče lekcije, jednostavna je i tužna: EU nije ni blizu otvaranja diskusije koju moramo imati na temu toga kako da područje svoje zajedničke valute učinimo održivim.

* Da li postoje neke italijanske političke partije koje su ideološki slične vašoj DiEM25?

Varufakis: Postoji na milione Italijana koji su ideološki i programski bliski partiji DiEM25. Ovo saznajemo svakim danom, uzduž i popreko Italije, na mnogim događajima DiEM25 širom zemlje. Takođe postoje i mnoge partije i pokreti sa kojima razgovaramo – i koji su, zaista, ideološki i programski bliski partiji DiEM25. Ipak, takođe saznajemo i da je italijanskom narodu već dozlogrdilo od malih partija levice koje se „ujedinjuju“ bez jasnog, doslednog programa koji za njih ima smisla. Zbog toga se DiEM25 trudi da stvori autentično jedinstvo zasnovano na zajedničkom panevropskom programu, umesto na bednom pokušaju da bude izabran bez njega.

* Prema mnogim italijanskim kolumnistima Pokret 5 zvezdica je „nova levica“ u Italiji, dok se Demokratska stranka suočava sa dubokom krizom. Da li se slažete sa ovakvim pogledom?

Varufakis: Nema sumnje da je Pokret 5 zvezdica osvojio mnoge levičarske glasače bez političke kuće. Ali, nažalost, pokret koristi te glasače da pruži moć gospodinu Salviniju koji donosi novi fašistički momenat u Italiju i Evropu. Iz ove perspektive, pokret će u istoriji biti zapamćen kao nazadna partija.

* Da li mislite da će Evropa biti drugačija nakon sledećih evropskih izbora? Kako to zamišljate?

Varufakis: Evropa se svakako menja, sa nama ili bez nas. Bez nas, ostavljena sa jedne strane establišmentu bez ideja, a sa druge strane rasističkim nacionalistima, Evropa će se iscepati i postati nazadna Evropa bez potencijala, upravo onakva Evropa kakvu želi Donald Tramp. DiEM25 je aktivan u cilju oživljavanja humanističke Evrope koja odbija i osterovski establišment i ksenofobičnu desnicu.

Tekst izvorno objavljen na portalu AGI, sa engleskog prevela Tijana Veljković

Komentari[ 0 ]