Politika
Ben Ehrenreich (The Nation) | 04/12/2019
Koliko god da se protesti čine izuzetnim, pobune koje potresaju Boliviju, Liban i mnoštvo drugih zemalja imaju zajedničku temu.
Goran Jungvirt (RSE) | 30/05/2013
Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pod predsjedanjem suca Alphonsa Orie-a oslobodilo je prvostupanjskom presudom bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića, kao i njegovog pomoćnika, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića.
Ines Šaškor (RSE) | 30/05/2013
Za Hrvatsku ostaje zadaća da s Tuđmanovom bosanskohercegovačkom politikom ne kalkulira i ne petlja. Ta je politika efektivno napuštena još prije 13 godina i za nju nema mjesta u evropskoj Hrvatskoj.
Alan Pejković | 30/05/2013
Prosječnog građanina Hrvatske presuda bivšim čelnicima "Herceg-Bosne"neće osobito doticati, no ona može imati neugodne političke posljedice i na državu Hrvatsku i na bosanskohercegovačke Hrvate koji bi morali distinktno razgraničiti svoju borbu za bolji položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH od zločina počinjenih devedesetih
Saša Leković i Đorđe Padejski | 29/05/2013
„Kralj bakra“ i humanitarac Milan Popović preko Britanskih djevičanskih otoka i Cipra radio za ruskog oligarha. Potpredsjednik Skupštine Srbije i dugogodišnji najbliži suradnik Vojislava Koštunice obilato koristio povlastice poreznih oaza dok su u Srbiji propadale tvrtke koje je kupio.
Goran Jungvirt (RSE) | 28/05/2013
Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne“ - proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.
Kontrapress | 25/05/2013
Neformalna grupa građana Mostara je u jutarnjim satima, u petak 25. 05., obilježavajući Dan mladosti, na zgradi "Staklene banke", u centru grada, okačila zastavu SR BiH i baner sa natpisom "Pozdrav Splitu i Kragujevcu".
Kontrapress | 24/05/2013
Sutkinja za prethodni postupak Suda BiH, odlučujući u ponovljenom postupku, a shodno današnjoj Odluci Ustavnog suda BiH, donijela je u petak Rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima - predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, Petru Barišiću, Ivanu Jurčeviću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću te se svi osumnjičeni odmah puštaju na slobodu.
Glen Grinvald (The Guardian) | 25/05/2013
Zašto definicija pojma “terorizam” uključuje čin nasilja muslimana prema Zapadu, ali isključuje slično ili isto ponašanje SAD, Velike Britanije i njihovih saveznika prema muslimanskim civilima širom sveta?
Kontrapress | 24/05/2013
Gradonačelnik Dubrovnika zloupotrijebio je svoju funkciju i liječnički poziv u predizborne svrhe. Zbog korišćenja podataka pacijenata je dobio i kaznenu prijavu.
Kontrapress | 21/05/2013
Skupština Vojvodine nakon višečasovne rasprave usvojila je Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine. U tom dokumentu se traži od republičke vlasti da se poštuju zakonske odredbe koje se odnosne na finansiranje i nadležnosti Vojvodine.
Kontrapress | 20/05/2013
Kandidacijska lista grupe birača Igora Miošića, nastala iz inicijative “Srđ je naš”, prema poslednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva, osvojila je tri mandata u Gradskom vijeću Dubrovnika.
Kontrapress | 19/05/2013
Točno u 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima na kojima je više od 3,7 milijuna birača na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta bira općinske načelnike, gradonačelnike i župane te članove lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9.576
Kontrapress | 19/05/2013
Zatvorena su birališta za lokalne izbore na kojima je više od 3,7 milijuna glasača imalo priliku odlučiti tko će vladati njihovim lokalnim sredinama sljedeće četiri godine. Po drugi put izravno se biraju župani, gradonačelnici, općinski načelnici.
Kontrapress | 17/05/2013
Kandidacijska lista grupe birača nositelja Igora Miošića "SRĐ JE GRAD" podnijela je u petak ujutro Kaznenom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Andra Vlahušića.
Kontrapress | 17/05/2013
Umjetnica Sanja Iveković odlučila je kandidirati se na lokalnim izborima u Zagrebu na listi nove stranke ZA GRAD koja promoviše borbu za javna dobra i zajedničke prostore.
Mašenjka Bačić, Tamara Opačić i Marina Kelava | 15/05/2013
Nove političke opcije u nastajanju uglavnom ne idu u utrku za gradonačelnika, a koncentriraju se na zajedničku borbu za javno dobro, transparentan rad javne lokalne uprave, veće sudjelovanje građana u procesima odlučivanja te teme koje uglavnom dolaze iz aktivističkog i civilnodruštvenog miljea. Okrenuti su jeftinijim i suvremenijim oblicima upoznavanja s građanima kao što su direktne akcije ili FB promocija.
Kontrapress | 11/05/2013
Tako se desilo da oni koji su u srbijanski javni diskurs uneli jezik mržnje, fašizam i neprijateljstvo prema svemu što nije srpsko, danas budu “žrtve” tog istog jezika i te iste politike. No, svakako je važno da se osuda takvog čina desila. Nebeska Srbija je u petak izgubila još jednu, čini se poslednju bitku. Suočavanje sa zemaljskom Srbijom biće bolno.
Centar za istraživačko novinarstvo | 06/05/2013
Jedan od vodećih narko dilera Balkana, čovek sa crne liste SAD i Interpolove poternice, Naser Kelmendi, uhapšen je u nedelju uveče na Kosovu, saopštila je policija. Tim povodom objavljujemo istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo.
Marinko Čulić | 06/05/2013
Kada se osmotri zajedno Hrvatsku i Srbiju danas, uočava se zanimljiva inverzija uloga. Srbija se vadi iz gliba ratne prošlosti hrvatskom metodom da to preuzmu na sebe nacionalisti, a u Hrvatskoj se događa obratno. Ona kao da slijedi srpski model iz vremena Borisa Tadića, kada su lijevi centristi svojim izbjegavanjem najtežih tema, prvenstveno korupcije,utrli nacionalistima put za dolazak na vlast.I tako ispada da se na ovim našim hrvatsko-srpskim stranama sve mijenja samo zato da bi ostalo isto
Kontrapress | 06/05/2013
Sirijska vlada je napad Izraela u nedelju na Damask nazvala “objavom rata” i najavila da će odgovoriti na buduće provokacije, što pokazuje da se rat u toj zemlji lagano preliva preko granica i dobija karakter šireg regionalnog sukoba.
[ strana 17 od 18 ]