Članci autora Marina Kelava (H-alter)
GRADovanje | 04/04/2023
Samo devet posto ulica u 30 velikih europskih gradova nosi imena po ženama, pokazalo je veliko istraživanje koje je provela grupa novinara iz Europske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet).
GRADovanje | 07/03/2017
Upravni sud u Splitu poništio je lokacijsku dozvolu za golferski projekt na Srđu. To je već treća sudska presuda kojom se poništavaju dozvole za megalomanski projekt gradnje na brdu iznad Dubrovnika. "Ovo je još jedan korak prema ukidanju tog projekta. Vrijeme je da sve institucije prije svega Dubrovačko-neretvanska županija i župan odustanu od daljnjeg guranja ovog očito nezakonitog projekta", kaže Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.
GRADovanje | 01/11/2016
"Građani su izvrstan izvor energije, talenta, resursa, sposobnosti i ideja", naglašava Roberto Diolaiti, pročelnik Ureda za okoliš i energiju u gradskoj upravi Bolonje, grada koji je jedan od predvodnika uključivanja građana u upravljanje urbanim zajedničkim dobrima. Stanovnici Bolonje mogu s gradom sklapati sporazume i sami brinuti za zelene površine, napuštene zgrade ili druge javne prostore.
GRADovanje | 21/12/2013
Jedino onaj tko zna otkud dolazi sjeme iz kojeg potječe njegova hrana, može se nadati da će sam određivati što će jesti.
GRADovanje | 26/11/2013
Učenička zadruga djeluje već trideset godina, a škola je nedavno sudjelovala u osnivanju još jedne zadruge, Energetske zadruge Kaštela. Naime, iako je ovaj vrt uistinu teško opisati dovoljno lijepim riječima, sama zgrada škole ne prati idilu.
GRADovanje | 13/08/2013
Tamo gdje život na sjeveru nije samo američka serija, na norveškom otočju Lofoten u Arktičkom krugu, biologinja Heike Vester proučava jezik kitova. Buku prometa prekidaju tek eksplozije, zvuk seizmičkih istraživanja koje je Vlada Hrvatske upravo dovela i na Jadran, a koji već tjeraju osjetljive životinje s obala Lofotena.
GRADovanje | 25/06/2013
Cesta od Fojnice vijuga kroz sela Bakoviće, Gojeviće i Luku i uz kanjon rijeke Željeznice vodi do mjesta gdje se prije gotovo godinu dana odvio prvi susret mještana s bagerom. Danas je bager, vidljivo zahrđao, još uvijek parkiran s jedne strane ceste, dok se s druge strane dvjestotinjak ljudi izmjenjuju na 24-satnim dežurstvima odlučni da ne dopuste privođenje rijeke kapitalu.
GRADovanje | 31/05/2013
Stotine prosvjednika koji su tri dana kampirali u parku Gezi pokušavajući zaštititi park na poznatom istanbulskom trgu Taksim od rušenja, policija je jučer nasilno rastjerala suzavcem
GRADovanje | 30/04/2013
Čast izuzecima, ali kada bi u Hrvatskoj bilo novinara koliko u Dubrovniku ima građana koji su se zaslužili nazvati građanima (njih dvanaest tisuća koji su jučer izašli na referendum bilo da su glasali za ili protiv), golf bi odavno bio gol, a janje bi još trčalo Srđem.