ARTivizam
Uz još jedan praznik
Sretan vam Dan žena. Jebeš karanfil. Pokušajte preživjeti.
08/03/2024 | 11:42
Sretan vam život u državama u kojima je vaš uticaj na njihovu politiku sveden na statističku grešku, pa su one, u skladu s tim, oblikovane muškim a ne vašim interesima.

Sretan vam patrijarhalni fašizam u kome živite.

Sretno vam nasljeđe hiljadugodišnjeg nasilja, od pećine do… e-pećine.

Sretne vam ženomrzačke religije, vjerske zajednice i njihovi fanatici. A i “obični vjernici”.

Sretna vam mučenja i spaljivanja na lomačama – za koja naivni i skloni bukvalizmu misle da su stvar prošlosti.

Sretna vam diskriminacija kojoj ste izloženi, od rođenja do smrti. I nakon nje.

Sretni vam frustrirani, iskompleksirani, impotentni kreteni (što u društvenom što u privatnom životu) koji svoje komplekse liječe na vama.

Sretan vam život u okovima braka i sve masnice i slomljene kosti i psihičke traume.

Sretna vam ljubav u obliku metka u glavu ili šaržera ispaljenog u tijelo.

Sretan vam život u društvu koje reaguje tek na ekstremne oblike nasilja a kulturu koja ga je proizvela tretira kao nacionalnu vrijednost (Sieg heil!)

Sretno vam hiljadugodišnje naslijeđe ispiranja mozga i sistemskog zaglupljivanja od djetinjstva, zbog koga se zadovoljavate mrvicama, ne vidite suštinu problema, nastavljate da robujete i živite kao taoci sa Stockholmskim sindromom.

Sretan vam izbor između zatvora zatvorenog i otvorenog tipa. Izbor koji nije vaš, nego vašeg tamničara. I stvar sreće, a ne prava.

Sretan vam život u državama u kojima je vaš uticaj na njihovu politiku sveden na statističku grešku, pa su one, u skladu s tim, oblikovane muškim a ne vašim interesima.

Sretne vam politike u kojima možete učestvovati samo ako se odreknete sebe i postanete “veći katolik od pape”. Židov u nacističkom establišmentu. Ili crnac u Kju-kluks-klanu.

Sretno vam uvjerenje, koje vam je instalirano ispiranjem mozga, od strane muških nacista, da je važno glasati za pripadnika svoje nacije ali ne i za pripadnicu svog spola.

Sretno vam odbacivanje feminizma i najboljih među vama, pod uticajem muških šovinista preplašenih mogućim gubitkom moći ako vas dovoljan broj Shvati.

Sretna vam nemogućnost da se oduprete hiljadugodišnjem drilu i kažete “Dosta!” za sva vremena.

Sretna vam nezaposlenost, rodna diskriminacija pri zapošljavanju, mobbing i seksualno uznemiravanje na poslu, niže plaće, slabija mogućnost napredovanja i otpuštanje kad ste trudne.

Sretan vam vaš svakidašnji horor, bez obzira bile ga svjesne ili ne. Pokušajte preživjeti. I ne mijenjati  vlastitu slobodu, integritet i ljudska prava za trenutke ili čak tek iluziju pažnje. Naime: “Šta sve i koga sve čovjek zavoli, ponekad mi se čini da je časnije mrziti”.

Sretan vam… Dan žena. Iako su vam i njega kidnapovali i od njega napravili ruglo.

Komentari[ 0 ]