ARTivizam
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu
Ženska perspektiva rata u Ukrajini otvara IDFA
08/11/2023 | 14:04
Film kroz prizmu tri generacije žena pokušava da da prikaz tekućeg rata u Ukrajini, koju je u februaru 2022. napala Rusija, kao i nasilne istorije te zemlje kroz decenije.
Photo: IDFA

Premijerom ukrajinskog filma "A Picture to Remember" režiserke Olge Černih, u Amsterdamu u sredu uveče, 8. novembra, počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma - IDFA. 

Film kroz prizmu tri generacije žena pokušava da da prikaz tekućeg rata u Ukrajini, koju je u februaru 2022. napala Rusija, kao i nasilne istorije te zemlje kroz decenije. 

U potrazi za vezom i intimnošću između bake, mame i sebe, rediteljka koristi stare porodične filmove, snimke razgovora i vesti kako bi povezala generacije. Rezultat je kaleidoskopski i lični film koji putuje kroz vreme, objavljeno je u najavi otvaranja festivala. 

Umetnički direktor festivala Orwa Nyrabia rekao je da režiserka pokušava da prenese svakodnevno iskustvo Ukrajinaca danas na filmsko platno. 

"Hrabrost i originalnost filmskog pristupa otvaraju mnogo širi pogled na svijet. To je ono što filmove poput 'A Picture to Remember" stavlja u srce IDFA-e”, napomenuo je Nyrabia na konferenciji za medije pred početak 36. izdanja festivala. 

IDFA ove godine traje od 8. do 19. novembra i u okviru nekoliko programa, publika i filmski radnici i radnice će moći da vide više od 250 filmova i performansa, uz razgovore sa autorima nakon filmova, kao i specijalne intervjue koji će biti organizovani uz određene filmove. 

Specijalni gost je režiser Peter Greenaway, čija će retrospektiva biti prikazana tokom festivala. 

Orwa Nyrabia je podvukao ulogu dokumentarnog filma u odgovoru na velike aktuelne globalne događaje, napominjući da tamo gde novinarstvo nudi neposredan odgovor, dokumentaristika daje širu perspektivu. 

"Dokumentaristi su znali i rekli su nam da dolaze ovi strašni događaji. Znakovi su bili jasni, a filmaši su ih integrirali u svoje filmove, koje smo u proteklih 36 godina prikazali na festivalu. Filmovi koji nam govore i podsećaju da ugnjetavanje rađa ekstremizam. Da nedostatak nade rađa ljutnju i nasilje. To nasilje rađa nasilje. Taj bol rađa bol. I to odjekuje generacijama. Festival nas ponovo okuplja. Slušajmo bolje, tako da se odvojimo od naših definicija sebe i naših zaraćenih identiteta", poručio je. 

IDFA, prema njegovim rečima, daje prostor za ozbiljnu, odgovornu debatu. 

"Verujem da bi stvari bile mnogo bolje da smo svi pažljivije slušali. Uradimo to sada. Hajde da napravimo festival da slušamo bolje, da odamo počast svim žrtvama”, rekao je umetnički direktor IDFA Orwa Nyrabia. 

Komentari[ 0 ]