Politika
O zabrani ulaska za izbeglice u SAD
Ništa nismo naučili od Holokausta do Trampa
30/01/2017 | 21:35
Pre skoro 80 godina, zvaničnici SAD, podržani namerno preuveličanim strahovima, odbili su izbeglice, na našoj obali i poslali te muškarce, žene i decu u sigurnu smrt Holokausta. Danas, Amerikanci sa sramom gledaju na taj moralni, politički i pravni neuspeh – dok naš predsednik ponavlja greške iz prošlosti.

Godine 1939. nemačkom prekookeanskom brodu St Louis i njegovim putnicima (bilo ih je 937) zabranjen  je pristup luci u Majamiju i ovo je plovilo vraćeno u Evropu. Od ukupnog broja putnika, 254 su izgubila svoje živote tokom Holokausta. Vlada SAD odbila je ulazak u zemlju tim izbeglicama, ljudima koji su bili tako blizu utočišta – zabranjena je potpuna jevrejska imigracija i uvedena nova politika provere zbog preuveličanih strahova da bi nacisti mogli da, među jevrejskim izgnanicima, prokrijumčare špijune i sabotere.

U petak, na Dan sećanja na žrtve Holokausta, Bela kuća objavila je proklamaciju, u kojoj nije bilo reči o šest miliona Jevreja koje su nacisti istrebili. Nekoliko sati kasnije Donald Tramp, potpisao je izvršnu naredbu kojom se zaustavlja naseljavanje svih izbeglih lica na 120 dana i do daljnjeg se ukida naseljavanje izbeglica iz Sirije.

Uz zabranu ulaska sirijskim izbeglicama, predsednik je zabranio ulazak u zemlju stanovnicima koji dolaze iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom: iz Iraka, Sirije, Irana, Sudana, Libije, Somalije i Jemena; na 90 dana, sa tim da se zabrana može produžiti i  da se lista zemalja na koje zabrana utiče može proširiti.

Trampova izvršna zabrana, donesena u petak, veliki je korak ka predizbornim pretnjama predsednika u kojima je pominjao zabranu ulaska svim muslimanima u SAD. Upečatljivo je da zabrana od petka dozvoljava sekretaru Državne bezbednosti, da selektivno pušta u zemlju izbeglice na osnovu „jedinstvenih slučajeva“, uprkos zabrani od 120 dana, i to ona izbegla lica koja pripadaju manjinskim religijama u zemljama iz kojih dolaze.

Tramp je za vreme konferencije za štampu objavio da se ovom zabranom obezbeđuje ulazak hrišćana u SAD. U suštini, ovim Tramp zabranjuje muslimanima ulazak u zemlju, dok se hrišćani favorizuju. Jedno od načela na kojim je zemlja (SAD) zasnovana je da je religija stvar pojedinca, a ne države.

Imamo slobodu verovanja. Nemamo religijsko testiranje zarad društvene pripadnosti. Trampova naredba je anatema svim tim osnivačkim načelima. Naredba direktno krši osnivačku klauzulu Prvog amandmana Ustava SAD, kojom vladi zabranjuje da bude naklonjena ili u nemilost stavi bilo koju religiju. Trampova antimuslimanska politika, takođe, krši i zaštitnu klauzulu Četrnaestog amandmana Ustava SAD, kojom se obezbeđuje pravo svakog pojedinca na jednaku zaštitu u očima zakona.

Trampove naredbe su nemoralne, kao što su i neustavne. On zabranjuje ulazak u zemlju modernom pandanu putnika broda St Louis – deci žrtvama sirijskog građanskog rata, deci koja su izložena  smrtnoj opasnosti. Trampove su naredbe i šamar milionima Amerikanaca koji i dalje održavaju tradiciju dobrodošlice svima onima koji traže utočište.

Trampova politika je takođe i neopravdana.  Bivši visoki zapovednici oružanih snaga SAD, diplomate i predstavnici Državne bezbednosti, demokrate i republikanci, javno su se izjasnili da je blokada ulaska izbeglicama iz Sirije i drugih muslimanskih zemalja, u suprotnosti sa bezbednosnim interesima SAD, zato što daje povoda pripadnicima ISIL da propagiraju postojanje rata između Islama i Zapada i da muslimani nisu dobrodošli u Americi.

Osim toga, kako je pokazano u prošlogodišnjem sudskom sporu u koji je bila uključena Američka unija za građanska prava, samo se najugroženijim sirijskim izbeglicama odobrava naseljavanje u SAD i to posle intenzivnih bezbednosnih provera od strane Nacionalnog protivterorističkog centra, FBI, Ministarstva odbrane, Stejt departmenta, i Američke uprave carina i zaštite granica.

Među onima kojima je ulazak u zemlju uskraćen je i Hamid Kalid Darviš, Iračanin koji je radio kao prevodilac za 101. Padobransku diviziju američke vojske. Kako saznajemo od Brendona Fridmana, bivšeg predstavnika Obamine administracije koji je komandovao vodom u Iraku, ovaj Iračanin je “proveo godine čuvajući živote američkih vojnika”. Došao je, u petak, na njujorški aerodorm “Džon F. Kenedi”, gde je i zadržan.

Američka unija za građanska prava, zajedno sa Međunarodnim projektom za zaštitu izbeglica, Nacionalnim centrom za imigraciono pravo i Organizacijom za pravne usluge Džeroma N. Frenka, kao i sa advokatskom firmom Kilpatrik, Taunsend i  Stokton, podigla je tužbu rano u subotu ujutru.

Mi smo raznoliko društvo, izgrađeno naporom i dovitljivošću imigranata i izbeglica. Američki muslimani, bilo imigranti ili oni rođeni u SAD, su deo materijala od koga je sazdana ova nacija i onog što Ameriku čini velikom. Kao što su američka poslovna javnost, investitori i univerziteti pomenuli, američki muslimani su naši susedi, prijatelji i kolege. Oni su mi. Trampova zabrana uskraćuje mogućnost da ove pridošlice kao i njihovi potomci kao Amerikanci donesu boljitak ovoj zemlji.

Pre skoro 80 godina, zvaničnici SAD, podržani namerno preuveličanim strahovima, odbili su izbeglice, na našoj obali i poslali te muškarce, žene i decu u sigurnu smrt.

Danas, Amerikanci sa sramom gledaju na taj moralni, politički i pravni neuspeh – dok naš predsednik ponavlja greške iz prošlosti. Bolji smo od najnovije izvršne naredbe, i moramo ustati i postarati se da Amerika ostane dosledna svojim najboljim idealima, a da ne postane žrtva naših najgorih strahova.

*Cecilia Wang je direktor Projekta za prava imigranata pri Američkoj uniji za građanska prava.
** Tekst je objavljen u 'Guardianu', prevela Vanja Petrović.

Komentari[ 0 ]