ARTivizam
Izložba Vladimira Miladinovića
Knindže u splitskom Domu mladih
18/04/2014 | 09:45
"Knindže – Vitezovi Srpske Krajine" rad su u kojem Miladinović u tehnici laviranog tuša preslikava istoimeni strip koji je izlazio tokom jeseni 1991. godine u izdanju beogradske Politike. Kao duh iz prošlosti strip se pojavljuje reproduciran u 18 crteža te ukazuje na jednu neriješenu traumu koja pripada generaciji odrasloj u devedesetima

U sklopu programa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika splitskog Doma mladih 21. travnja u 20 časova otvara se izložba „Knindže – Vitezovi Srpske Krajine“ umjetnika Vladimira Miladinovića.  Preslikavajući istoimeni strip iz devedesetih autor, uz vremenski, ostvaruje i likovni odmak od originala kojim otvara prostor za propitivanje propagande moćnih aparata masovnih medija.

U svom radu Vladimir Miladinović pretražuje arhive neposredna nam zajedničke povijesti, te je ovom prilikom iz njih izvukao strip koji je u svoje vrijeme odigrao snažnu propagandnu ulogu u stvaranju odnosa prema ratu u Hrvatskoj kod mlađe publike u Srbiji.

"Knindže – Vitezovi Srpske Krajine" rad su u kojem Miladinović u tehnici laviranog tuša preslikava istoimeni strip koji je izlazio tokom jeseni 1991. godine u izdanju beogradske Politike. Kao duh iz prošlosti strip se pojavljuje reproduciran u 18 crteža te ukazuje na jednu neriješenu traumu koja pripada generaciji odrasloj u devedesetima. Prikazi, premda izvučeni iz povijesti, tako upućuju na iskustva i tjeskobe prisutne i danas. Promišljanje rada na taj način omogućuje nam odmak od originala koji autor uspostavlja.

Osim vremenskog, Miladinović precrtavanjem postiže i likovni odmak. Strip tako gledamo u novom kontekstu koji mu otvaraju prostore za nova značenja. Tu autor suprotstavljanja političko i osobno, propituje odnose propagande moćnih aparata masovnih medija i pojedinca u stvaranju kolektivnih sjećanja. Strip koji je bio sredstvo propagande u svojoj ponovljenoj verziji postaje sredstvo propitivanja samog sistema i njegovih politika. A u crtež, kao tradicionalnu likovnu tehniku, upisuje se snažan društveni komentar koji ga čini aktualnim i danas.

Izložbu je realizirana u sklopu programa NMG@PRAKTIKA koji u prostoru galerije Praktika u Domu mladih u Splitu provodi udruga Mavena. Izložba je otvorena do 30. svibnja. 

Vladimir Miladinović rođen je 1981. godine u Beogradu. Diplomirao je na fakultetu Primijenjenih umjetnosti, a trenutno pohađa doktorski studij na Centru za interdisciplinarne studije, odsjeku za Teoriju umjetnosti i medija na Sveučilištu umjetnosti u Beogradu. Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona, djeluje u okviru Radne grupe Četiri lica Omarske, član je i jedan od osnivača Inicijative za suvremenu umjetnost i teoriju te se, uz umjetničk,i bavi i znanstvenim radom.

Komentari[ 0 ]