ARTivizam
Internacionalni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu
Ženski rukopis IDFA-e
13/11/2019 | 22:27
Kako su saopštili organizatori, čak 64 odsto ovogodišnjeg takmičarskog programa napravile su žene, a 47 odsto od ukupnog programa, što 32. izdanje čini najbrojnijim kad su u pitanju režiserke.
Photo: IDFA
Detalj iz filma "Sunless shadows"

Iranski dokumentarni film “Sunless Shadows” režisera Mehrdada Oskoueia, koji govori o životu žena u zatvoru u toj zemlji, otvara ovogodišnji 32. Internacionalni festival dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, koji traje od 20. novembra do 1. decembra.

Specijalni gost festivala je čileanski dokumentarista Patrisio Guzman, kome u čast će biti prikazana retrospektiva njegovih filmova - trilogija o državnom udaru 1973. godine i trilogija o sećanju i suočavanju s prošlošću u okviru koje i “Kordiljeri snova”, film koji je osvojio nagradu na ovogodišnjem Kanu i koji je publika u Srbiji mogla da vidi na nedavno održanom festivalu “Slobodna zona”.

Kako su saopštili organizatori, čak 64 odsto ovogodišnjeg takmičarskog programa napravile su žene, a 47 odsto od ukupnog programa, što 32. izdanje čini najbrojnijim kad su u pitanju autorke.

“Na dobrom smo putu”, rekao je umetnički direktor festivala Orwa Nyrabia. “Dostići pravedniju rodnu zastupljenost je bilo jednostavnije nego što smo očekivali. Trebalo je samo da se držimo cilja. Neverovatni filmovi koji su našli put do nas ove godine su skromni podsetnik da smo u prisustvu izuzetnih filmskih autorki.”

U skladu s tim, film koji otvara festival bavi se malim zatvorom za mlade Iranke koje su umešane u ubistva njihovih nasilnih muževa, očeva, svekara… Priča koju pokušava da ispriča kroz humor i tragediju jeste da ubistvo nikad nije jednostavno i da je nasilje u rukama žena veoma kompleksna odluka.

U glavnom takmičarskom programu nalazi se uz film koji otvara festival, još 11 dugometražnih filmova, među kojima su “I Walk” (dir. Jørgen Leth) koja nudi jedinstven uvid u process starenja,  “In a Whisper” (dir. Heidi Hassan, Patricia Pérez Fernández) stavlja u centar dve prijateljice sa Kube čija strast za filmom, prijateljstvom i slobodom ponovo spaja njihove puteve, nakon dugogodišnje razdvojenosti; “Let’s Talk” (dir. Marianne Khoury) prati pomirenje kćerke i majke uprkos turbulentnoj porodičnoj istoriji; “Based on a True Story” (dir. Kivu Ruhorahoza) nudi pogled u neokolonijalizam, nudeći perspektivu evropskog života režisera poreklom iz Ruande; “La Mami” (dir. Laura Herrero Garvín) uazi u dirljiv svet svlačionice Barba Azul u kabareu, gde plesači nalaze utočište od nasilja patrijarhata; “Pearl of the Desert” (dir. Pushpendra Singh) predstavlja 12. godišnjeg indijskog muzičara koji će dobiti priliku da proširi pogled na svoje poreklo i tradiciju.

U konkurenciji debitantskog filma, među 12 ostvarenja našao se i dokumentarni film Marije Stojnić, režiserke iz Beograda “Govori da bih te video / Speak So I Can See You”, poetsko ostvarenje koje istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi. Film “Govori da bih te video” kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla uvodi gledaoce u svet radiofonskog zvuka koji “čini da se sećamo, osećamo promišljamo i razumemo svet i sebe”, navodi se u saopštenju.

IDFA ove godine ima i dva fokusa – Sudan i Venecuelu, u okviru kojih će biti prikazani filmovi uz razgovore sa režiserima koji otvaraju vrata u zemlje koje su iz različitih razloga teško dostupne.

Na 32-om izdanju festivala biće prikazano preko 300 filmova u 10 takmičarskih programa. Ceo program možete da pogledate OVDE. 

Komentari[ 0 ]