GRADovanje
Rušilačka vlast Srbije
Posečen hrast u Savincu
23/07/2015 | 13:22
Hrast - verski "zapis" na trasi autoputa Beograd - Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, posečen je "na nedostojanstven način", rekao je predsedni MZ Miliša Nikolić, a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.

Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina, posečen je tokom protekle noći, saopšteno je iz Mesne zajednice, a prenosi agencija Beta. Tako je nakon više od godinu dana, država Srbija uništila javno dobro zarad izgradnje auto puta. To je koliko je za sada poznato, drugo dobro ove države koje pada na putu “napretka”. Dok se u drugim – civilizovanim državama trase auto puta izmeštaju zbog ovakvih stvari, u Srbiji se uništavaju kulturna, istorijska i prirodna nasleđa.

Hrast - verski "zapis" na trasi autoputa Beograd - Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, posečen je "na nedostojanstven način", rekao je predsedni MZ Miliša Nikolić, a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.

On je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.

Seču hrasta najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a meštani su joj poručil da dođe i sama to uradi. 

Ko je posekao stari hrast za sada nije poznato.

Povodom vesti da je hrast u istorijskom kompleksu Savinac posečen tokom prethodne noći, oglasila se stranka Zeleni Srbije koja je osudila ovaj “rušilački čin”.

“Sam način na koji je hrast posečen, tokom noći, da se ne bi dala prilika građanima da reaguju dovoljno govori o demokratičnosti i sposobnostima ove vlasti. Sramno je da vlast u Srbiji ne želi ili ne ume da rešava neslaganje sa građanima i lokalnim zajednicama na civilizovan način već šalje drvoseče pod okriljem noći. Dosledna rušilačka politika ove vlade se potvrdila još jednom. Iako je postojao niz dobrih rešenja koje bi zadovoljile i građane i državu, ova vlast izabrala je da hrast iseče suprotno mišljenju stručnjaka, ekologa i, što je najvažnije – građana koji su ovaj hrast čuvali preko 600 godina”, navode u saopštenju.

Zeleni Srbije najavili su akciju sadnje 600 hrastova u Srbiji, kao njihov odgovor na "nestručnu i nedemokratsku vlast".

“Hrast će biti simbol svega lošeg u Srbiji, a sigurni smo da će građani to prepoznati i kazniti na sledećim izborima”, saopštili su. 

Komentari[ 0 ]