ARTivizam
Tajmlajn građanskog aktivizma
Život i smrt - jedan mural
10/11/2021 | 10:30
Sklopio: Kontrapress
Već mesecima traju pokušaji da se mural uništi, međutim, za samo par sati huliganske grupe ga vraćaju u prijašnje stanje. Na kraju su uvedene i straže kako bi se onemogućila bilo kakva intervencija na njemu
Photo: Ana Pejović
Mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, 10. novembar 2021.

Napravili smo kratak video o životu murala posvećenog osuđenom ratnom zločincu, bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je od jula 2021. na ćošku ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe u opštini Vračar u Beogradu.

Već mesecima traju pokušaji da se mural uništi, međutim, za samo par sati huliganske grupe ga vraćaju u prijašnje stanje. Na kraju su uvedene i straže kako bi se onemogućila bilo kakva intervencija na njemu.

No, to nije sprečilo ljude da bacaju boju po zidu. U oktobru su se intenzivirali, sve do 9. novembra kada su aktivistkinje Jelena Jaćimović i Aida Ćorović bacile jaja na mural, uprkos jakim policijskim snagama koje su bile ceo dan raspoređene u tom delu Beograda, kako bi, prema saopštenju MUP-a "očuvali javni red i mir".

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, grupa nevladinih organizacija u Srbiji najavila je akciju uklanjanja murala, ali je policija tu akciju zabranila i postavila jedinice koje su taj dan legitimisale prolaznike.

Zbog hapšenja Ćorović i Jaćimović, građani su se okupili u znak solidarnosti i pokušali prići muralu, međutim, policija je postavila kordone oko njega u četvrtak uveče.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, naslednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Haški begunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama u maju ove godine ukazano je na javno osporavanje međunarodnih presuda za ratne zločine u Srbiji.

Komentari[ 0 ]