Članci autora Kontrapress
Društvo | 31/05/2023
Ovom presudom, konačno i nedvosmisleno je utvrđeno učešće Republike Srbije u oružanim sukobima u BiH i Hrvatskoj.
ARTivizam | 10/11/2022
U okviru ovogodišnjeg festivala je u programski putokaz "Zamišljajući Jugoslaviju"
GRADovanje | 18/10/2022
“Uspeh Oranien placa je učinio našu borbu vidljivom, posebno u javnosti, i dao nam moć da zvanično pregovaramo sa vladom, što do tada nije bilo moguće. Ustali smo da bi nas primetili i desilo se, videli su nas”, kaže za Kontrapress sudanska aktivistkinja Napuli Paul Langa
ARTivizam | 13/11/2021
Cvet Srebrenice, simbol genocida u tom gradu u istočnoj BiH, gde su snage Vojske i policije Republike Srpske i paravojne snage iz Srbije ubile preko osam hiljada ljudi, većinom Bošnjaka, pojavio se na ulicama Beograda u trenutku kampanje za uklanjanje murala ratnom zločincu osuđenom za Srebrenicu - Ratku Mladiću
ARTivizam | 10/11/2021
Već mesecima traju pokušaji da se mural uništi, međutim, za samo par sati huliganske grupe ga vraćaju u prijašnje stanje. Na kraju su uvedene i straže kako bi se onemogućila bilo kakva intervencija na njemu
ARTivizam | 03/09/2021
Damir Avdić, u medijima neretko označavan kao “trubadur apokalipse” i “pesnik sa električnom gitarom”, objavio je do sada šest albuma i tri romana, te jednu zbirku pesama. Poznat je po teškim hard core rifovima i lucidnim stihovima kojima secira svet i ne štedi nikoga, uključujući i sebe.
Društvo | 10/11/2020
“S tijelima mladića iz Afrike, u Paragvaj stigla je Europa. U paragvajsku luku pristao je politički i ekonomski projekt, utvrda ustrojena na sadističkim politikama Europske unije i zakonima njezinih država članica i podanica. Stigao je režim smrti", poručuju u pismu javnosti iz Transbalkanske solidarnosti
Politika | 18/06/2020
Snežana Čongradin iz lista "Danas", Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Slobodan Georgiev direktor programa Newsmax Adria komentarisali su aktuelno stanje u Srbiji, te moguće implikacije izbora na region.
Razgovori | 18/06/2020
Ja sam ovde da se desi taj šesti oktobar. Moj posao počinje tek kad padne Vučić. Ja sam više zagledan u to kakvu ćemo državu da napravimo i kako ćemo da je pravimo, nego da li će Vuči da padne ili ne, pojašnjava Sergej Trifunović
Politika | 18/06/2020
U serijalu podkasta o predizbornoj Srbiji, na kojem je KontraPress sarađivao sa portalom Buka iz Banjaluke, deo opozicije je pojasnio zašto bojkot za njih nije opcija i zašto izlaze na izbore.
Politika | 17/06/2020
U serijalu podkasta o predizbornoj Srbiji, na kojoj je KontraPress sarađivao sa portalom Buka iz Banjaluke, jedna epizoda je posvećena njima. Uz Nataliju Simović i Dobricu Veselinovića iz inicijative Ne davimo Beograd, za Buku govori i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta, organizacije koja će bojkotom izgubiti do sada držana mjesta u lokalnoj gradskoj skupštini.
Društvo | 19/11/2019
Dva dana inspirativnih govora, inovativnih radionica i poseta u oblasti kulture, kako su naveli organizatori, usredsrediće se na slobodu i nezavisnost medija, inovativan i kreativan novinarski sadržaj i odnose između medija i šire zajednice koji se stalno menjaju u neprijateljskoj atmosferi za same medije.
GRADovanje | 11/10/2019
Godinama slušam kako se dičiš svojim obnovljenim trgovima, bulevarima, parkovima i fontanama. I pitam se zašto grad sa toliko mnogo priča ima tako malo sluha
ARTivizam | 08/05/2019
Šest filmova raznolikih tematika, od toga četiri svetske i dve srpske premijere, naći će se na Domaćem takmičarskom programu 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će biti održan od 8. do 15. maja, a otvara ga film „Linija života“, reditelja Darka Bajića, rečeno je na konferenciji za medije u Kombank dvorani.
Društvo | 29/04/2019
Živi su bili gori od mrtvih, i definitivno opasniji.
Društvo | 29/04/2019
Povodom nasilništva i maltretiranja Mona Đuraja, na Facebooku je organizovan događaj podrške "Burek solidarnosti u Borči" u kojem se građani pozivaju da dođu 3. maja u pekaru "Roma".
ARTivizam | 02/04/2019
Čuvam se slanja velikih riječi i poruka. Mislim da je empatija jedna od priča koje pokušavam probuditi, jer smatram da je negdje u nama i da je zaboravljena, rekao je Polan u jednom od intervjua.
ARTivizam | 27/03/2019
Beogradska publika će imati priliku da vidi "Free solo", "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri", "U raskoraku" i "RBG".
ARTivizam | 27/03/2019
Drama Almira Bašovića "Priviđenja iz srebrenog vijeka", uvrštena među najbolje savremene komade u Evropi, jedan je od prvih umetničkih odgovora na pitanje kako pisati o tragediji srebreničkog genocida", navodi se u pozivu za novinare organizacije forumZFD.
Razgovori | 02/01/2019
Povodom godišnjice rođenja velikog jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog pisca i pjesnika Branka Ćopića (1. januar 1915 - 26. mart 1984) objavljujemo dijelove intervjua koji je dao novinaru Milošu Jevtiću 29. januara 1977. godine. Intervju je objavljen naknadno u knjizi Voje Marjanovića "Branko Ćopić, razgovori i susreti".
[ strana 1 od 46 ]