Društvo
Transbalkanska solidarnost
Grobna tišina otvorenog kontejnera
10/11/2020 | 16:03
Priredio: Kontrapress
“S tijelima mladića iz Afrike, u Paragvaj stigla je Europa. U paragvajsku luku pristao je politički i ekonomski projekt, utvrda ustrojena na sadističkim politikama Europske unije i zakonima njezinih država članica i podanica. Stigao je režim smrti", poručuju u pismu javnosti iz Transbalkanske solidarnosti
Photo: Imrana Kapetanović

Povodom tragične smrti sedmorice mladića iz Maroka, Alžira i Egipta, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 23. listopada 2020. u kontejneru za transport robe u Paragvaju, oglasila je neformalna mreža aktivista i aktivistkinja Transbalkanska solidarnost koja je u saopštenju poručila da ovo niti je prva nasilna smrt niti je prvi takav kontejner.

“S tijelima mladića iz Afrike, u Paragvaj stigla je Europa. U paragvajsku luku pristao je politički i ekonomski projekt, utvrda ustrojena na sadističkim politikama Europske unije i zakonima njezinih država članica i podanica. Stigao je režim smrti. Proračunat i podmukao sustav za izlov ljudskih bića koji, pomoću naoružanih institucija za nadzor i kontrolu svega što diše, hineći zabrinutost za nacionalnu sigurnost svojih građana, odlučuje čiji je život vrijedan življenja i zaštite, a čiji nije. S njim su, u kontejneru smrti, stigli europski fondovi, monetarne transakcije, proračunske investicije u militarizaciju granica, u najnoviju tehnologiju za praćenje, dronovi, senzori, skeneri, terenska oprema, žilet žice, meci, pendreci i batine. A s njima, i brojne ugledne delegacije, zabrinute komisije, međuvladini promatrači, međunarodni sporazumi i konvencije za zaštitu ljudskih prava. I opet ništa.  Vlakovi iz Šida prema Zapadu polaze svakodnevno”, poručili sui z Transbalkanske solidarnosti.

Sve relevatne međunarodne organizacije optužile su Hrvatsku za nezakonito vraćanje izbjeglica sa granice, kao i za njihovo zlostavljanje. Hrvatska do danas, uprkos svim dokazima, odbija da prizna odgovornost za nasilje nad njima.   

Transbalkanska solidarnost podseća da su lokalne brodske vlasti potvrdile da je kontejner isplovio upravo iz Hrvatske, “države članice Europske unije, čije vlasti od zatvaranja takozvanog Balkanskog koridora sluganski i koristoljubivo provode europski projekt ilegalizacije slobode kretanja, kriminalizacije siromaštva i dehumanizacije ljudskih egzistencija do istrebljenja, koristeći najbrutalnije metode”.

“Suočeni sa svjedočanstvima preživjelih, iskazima svjedoka i svjedokinja, izvještajima aktivističkih grupa i međunarodnih humanitarnih organizacija, medijskim upitima lokalnih i stranih novinara, hrvatske institucije i lideri, baš kao oni europski, kontinuirano poriču odgovornost, negiraju krivnju, osporavaju učestvovanje. Bezočno lažu. Premda je spoznaja o sudjelovanju hrvatske države u zločinima protiv čovječnosti na balkanskoj migracijskoj ruti posve očita, a dokazi vjerodostojni, o crvenom kontejneru u tamošnjim medijima nije bilo gotovo ni riječi”, poručili su iz Transbalkanske solidarnosti.

Dijelovi tijela sedmoro ljudi, od kojih su troje bili iz Maroka, jedna osoba iz Egipta i ostali iz Alžira, pronađeni su u kontejnerima sa vještačkim đubrivom u Paragvaju 23. listopada

Kako su saopštili zvaničnici te države, transport kontejnera počeo je 21. jula iz Srbije. Kontejneri su prevoženi kroz Hrvatsku, a BBC javlja da se vjeruje da je to bila zacrtana destinacija migranata i izbjeglica.

Poslije Hrvatske, kontejneri su transportovani kroz Egipat, Španiju i Argentinu.

Tijela su otkrili zaposleni u kompaniji koja se bavi agrikulturom u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, a kako je naveo BBC, najverovatniji uzrok smrti je gušenje.

“U kontejneru njemačkog brenda Hamburg Süd, u vlasništvu danske tvrtke Maersk, s tijelima mladića iz Afrike, u zapadnu hemisferu doputovale su nacionalističke i imperijalističke batine. Hrvatska policijska brutalnost stigla je s brojnim proganjanim utopljenicima iz Kupe, Mrežnice, Une, Korane, Drine, Save i Dunava, stigla je s mladom majkom s Kosova čije se tijelo sledilo u snijegu kod Ličkog Petrova Sela, stigla je s mladićima iz Maroka čija su tijela gorila u pritvorskoj jedinici graničnog prijelaza Bajakovo, stigla je s mladićima iz Afganistana čija su tijela prestala disati u cisterni u Futogu, stigala je s ocem iz Kurdistana čije je tijelo na smrt pretukao plaćenik privatnog osiguranja u logoru Ušivak, stigla je s mladićem iz Maroka koji se ugušio pokušavajući ući u logor Miral kako bi se istuširao, stigla je i s djevojčicom Madinom čije će ime, jednog dana, nositi i zagrebački Trg Republike Hrvatske. Stigla je sa stradalima u naletima vlakova, strujnim udarima, odronima, padovima s litica i zgrada, požarima, automobilskim udesima. Stigla je s protjeranima, nestalima i izbrisanima. Stigla je s  propucanima, pretučenima, ranjenima, mrtvima, silovanima, bičevanima, mučenima, hospitaliziranima, operiranima, pritvaranima, ušutkivanima, ismijavanima, izgladnjivanima, ustrašivanima i ponižavanima”, pišu iz Transbalkanske solidarnosti i dodaju da je borba za dostojanstven život, sigurnost i slobodu svakog živog bića “završila u sablasnom talogu teretnog spremnika”.

“Stoga, vama, što donosite zakone i naredbe, što uspostavljate zatvore i sabirne logore, što plaćate tamničare i suce, što posjedujete utvrde i državne kabinete, što plaćate popove i profesore, što volite pendreke i tenkove, što plaćate drotove i vojnike, želimo poručiti: Nećete nas slomiti! Zajednice svijeta, pokreti u borbi za post-nacionalno društvo bez granica, za svijet bez kapitalizma i patrijarhata, za okolišnu pravdu i oslobođenje planeta, ostaju neustrašive u svojim nastojanjima”, poručili su iz Transbalkanske solidarnosti.

Zbog sumnje da su organizovale nedozvoljen prelaz granice sedmorici migranata i izbjeglica čiji su posmrtni ostaci pronađeni u kontejneru u Paragvaju, u Srbiji su krajem oktobra uhapšene dvije osobe. Do trenutka objavljivanja ovog pisma, nema više detalja o njihovoj sudbini.

Komentari[ 0 ]