Društvo
Novinarska mreža
Otvoren lov na "neposlušne" novinare
18/04/2017 | 13:35
Sejdinoviću su pretnje počele intenzivnije pristizati nakon što je 12. aprila na svom privatnom Facebook profilu objavio fotografiju žute patke, simbola građanske inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, uz poruku “Srećan Veliki patak svima koji slave”.
Photo: NDNV
Učestale pretnje na koje vlast ne reaguje: Nedim Sejdinović

Povodom sve učestalijih pretnji i napada na predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića, oglasila se Novinarska mreža, neformalna inicijativa novinara i novinarki regije.

“Najoštrije osuđujemo očigledno politički motivirane serijske pretnje i uvrede koje ovih dana stižu predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i zahtevamo od nadležnih organa da hitno reaguju, tim pre što su pretnje putem društvenih mreža stigle od osoba koje svoj identitet nisu ni skrivale”, navodi se u saopštenju koje je potpisalo preko trideset novinara i novinarki iz cele bivše Jugoslavije.

Sejdinoviću su pretnje počele intenzivnije pristizati nakon što je 12. aprila na svom privatnom Facebook profilu objavio fotografiju žute patke, simbola građanske inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, uz poruku “Srećan Veliki patak svima koji slave”.


Šala koja je na talasu prozivki vlasti, donela pretnje Sejdinoviću 

“Novinarska mreža smatra da smo, zbog neefikasnosti državnih organa u zemljama regiona, ali i pasivnosti međunarodne zajednice, došli u situaciju da oni koji prete novinarima i zastrašuju ih – nemaju više potrebu ni da skrivaju svoj identitet. S obzirom na to da se, ne samo napadi, već i ubistva novinara ne sankcionišu, poruka je jasna – sezona lova na 'neposlušne' novinare i novinarke je u punom jeku”, navodi Mreža u saopštenju i dodaje da su pretnje novinarima deo koordinirane “akcije zastrašivanja”, povezane sa masovnim postizbornim protestima u Srbiji.

Akcija je usledila nakon javnog napada šefa poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i režimskih medija na nekoliko novinara i novinarki koji su označeni kao organizatori protesta.

Zbog svega ovoga, Novinarska mreža pozvala je novinare i novinarke, ali i širu javnost u regionu da iskažu solidarnost, ojačaju modele saradnje i zajedno izvrše snažniji pritisak na nadležne organe da pronađu i kazne počinioce ovog i svih drugih napada na novinare i novinarke.

Sejdinović je česta meta napada zbog profesionalnog delovanja i političkih stavova, a Novinarska mreža reagovala je i pre na napade na njega. Za sada su prijave vlastima ostale bez odgovora. 

Komentari[ 0 ]