ARTivizam
Street art akcija u Beogradu
Ne budi naci, gledaj u oblaci
05/01/2015 | 12:07
“Odlučili smo da grafite crnokošuljaških grupa prekrijemo bojama neba. Učinilo nam se da je to idelan kontrast ideologiji koju ovakve grupe šire u javnom prostoru. Ipak, u noći kada smo izveli akciju, dočekalo nas je prijatno iznenađenje – dobar deo poruka mržnje i neonacističkih poruka već je bio ‘redekorisan’! Nadamo se da je to znak buđenja svesti o ovom problemu.”
Photo: FB / Ne budi ograničen

Street art kolektiv “Ne budi ograničen” izveo je pre nekoliko noći prazničnu dekontaminaciju javnog prostora u Beogradu. Mesta na kojima je neonacistička skupina Srbska akcija ispisala svoje poruke – "Bog, nacija, rad”, uz neizbežni keltski krst – prebojena su svetlo plavom bojom i belim oblačićima.

“Akciju smo izveli u podzemnim prolazima na Terazijama, kao i na zidiću kod Akademskog parka, gde su svoj potpis ostavili Ultra Četnici”, kažu u kolektivu “Ne budi ograničen”, te dodaju:

“Odlučili smo da grafite crnokošuljaških grupa prekrijemo bojama neba. Učinilo nam se da je to idelan kontrast ideologiji koju ovakve grupe šire u javnom prostoru. Ipak, u noći kada smo izveli akciju, dočekalo nas je prijatno iznenađenje – dobar deo poruka mržnje i neonacističkih poruka već je bio ‘redekorisan’! Nadamo se da je to znak buđenja svesti o ovom problemu.”Umetnička grupa ranije je izvela akcije “Zašto trpiš mrak?” i “Sahrana”, u kojoj su u većim beogradskim parkovima postavili stilizovane grobove za upokojene vrednosti: moral, odgovornost, pravdu, kritičku misao…

Kolektiv “Ne budi ograničen” naglašava da će nastaviti sa dekontaminiranjem javnog prostora, uz poruku: “Ne budi naci, gledaj u oblaci!”

Komentari[ 0 ]