Politika
Branislav Zukić | 04/05/2018
Bilo je, dakle, sada već davno, i vreme u kome smo, uprkos realnoj opasnosti gubitka glave, bili spremni da hodimo pravo, dignutog čela, a na svaki nagoveštaj nepravde ili pokušaj oduzimanja slobode čvrsto smo stiskali pest. To što smo danas, u državama nastalim na razvalinama SFRJ, svedeni na podaničku masu, spremnu jedino na beskonačno ćutanje zarad održavanja prividnih privilegija, to, kako god okrenuli, nema nikakve veze sa Titom.
Zlatko Dizdarević | 27/08/2015
Ovaj kriminal bolje je organiziran od dosadašnjeg zato što ga organiziraju države iz kojih sada pristižu najveća zgražanja nad "tragedijom jadnih ljudi". To su one države i njihove politike koje su do temelja spržile zemlje u kojima su koliko jučer današnje izbjeglice živjele i radile
Žarka Radoja | 21/08/2015
"Ti ljudi prelaze 10 - 15 kilometara da dođu do granice sa Makedonijom, neki od njih uzimaju ilegalne autobuse koji ih ostave nekoliko kilometara ispred, ali svejedno taj deo moraju da prepešače. Izmoreni su, gladni, dehidrirani... Na takve ljude su bacili suzavac“, priča makedonska aktivistkinja Gabriela Andreevska, koja celu noć i čitav dan bila sa izbeglicama i pomagala im.
Beta | 21/08/2015
Njegov cilj je, kako se tumači, da se na izborima oslobodi "buntovničkog" dela njegove partije Siriza čija je trećina poslanika glasala protiv sporazuma Vlade sa stranim poveriocima grčke države.
Kontrapress | 19/07/2015
Kako javlja novatv.mk, granica je zatvorena u sedam sati ujutro, a objašnjenje vlasti za ovaj potez je da je, navodno, migrantski kamp u Preševu prepun i da nema mesta za nove ljude.
Paul Krugman (The New York Times) | 15/07/2015
Da budemo načisto, ono što smo naučili u nekoliko proteklih nedelja je da biti član evrozone znači da kreditori mogu da unište vašu ekonomiju ako se ne ponašate u skladu sa njihovim zahtevima. Ovo nema nikakve veze sa politikom štednje
Eric Gordy | 14/07/2015
Vučić sad ima ono što je želio: medijsku pažnju. Kako bi bilo da je upotrijebi za nešto korisno?
Žarka Radoja | 11/07/2015
Pojavljivanje premijera Srbije pred porodicama žrtava ne može biti shvaćeno kao gest pomirenja jer mu nije prethodilo prihvatanje odgovornosti za politiku koju je promovisao. No napad na njega se nije smeo dogoditi.
Kontrapress | 10/07/2015
Zabranjeni su svi skupovi koji su bili planirani da se održe u subotu, objavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Ulrike Herrmann, TAZ | 09/07/2015
Nemački mediji su stvarali utisak da bi Grčka dobila više ustupaka da je Varufakis bio mekši. Ali sasvim je obratno: bez Varufakisa grčka pozicija bi sada bila daleko gora. Bio im je potreban hrabar čovek koji se ne povlači pred pretnjama.
Peščanik.net | 08/07/2015
Lek koji su propisali Brisel i Berlin pokazao se opasnijim od same bolesti. On je oštetio čak i one koji nisu bili rođeni u vreme izbijanja svetske ekonomske krize 2008. navode ekonomisti u pismu nemačkoj kancelarki
Kontrapress | 06/07/2015
Ministar finansija Grčke, Janis Varufakis, podneo je ostavku na tu funkciju nakon što je Grčka rekla odlučno "ne" politici mera štednje koje od te zemlje zahteva Trojka.
Paul Krugman (The New York Times) | 05/07/2015
Jedan od najvećih rizika grčkog Da, kojim bi se prihvatili zahtevi proverilaca i srušila sadašnja vlada, jeste da bi se time ohrabrili arhitekti evropskog neuspeha. Poverioci bi stekli moć da ponize svakoga ko se usprotivi štednji bez kraja, a nametnuta masovna nezaposlenost bi opstala kao odgovoran pristup problemima.
Joseph Stiglitz | 30/06/2015
Nijedna alternativa, ni prihvatanje ni odbacivanje uslova Trojke, neće biti laka i obe nose veliki rizik
Beta | 08/06/2015
Posle napete predizborne kampanje u znaku incidenata, Demirtasova stranka je osvojila 13 odsto glasova, ušla u Parlament i uništila Erdoganov san da osvoji dvotrećinsku većinu, vlada sam i promeni Ustav u svoju korist.
Amer Tikveša | 04/06/2015
Niko od medija ne govori da bi imenovanjem Ivana Šušnjara za konzula BiH u Čikagu mogla biti ispunjena jedna vapijuća rupa u hrvatskoj kinematografiji
Nataša Škaričić | 03/06/2015
Beskonačno uvlačenje braniteljima je i beskonačno glup potez, a Milanović očito ne shvaća da nikada i ničim neće dobiti desno biračko tijelo, pa tako ni potezima kojima odustaje od svog biračkog tijela. To tijelo, nadam se, osjeća istinsku odbojnost prema naletu desničarskih snaga i ratnih podjela u društvu kojima je tzv. lijeva Vlada dala vjetar u leđa
Kontrapress | 25/05/2015
Stranke koje se bore protiv mera štednje, povezane sa levičarskim Podemosom, koji postoji nešto više od godinu dana, osvojili su većinu u Barseloni, a mogle bi oformiti koaliciju i zavladati Madridom.
RSE | 24/04/2015
Lideri Evropske unije su se u četvrtak uveče na vanrednom zasedanju dogovorili da navalu ilegalnih migranata spriječe "razbijanjem krijumčarskih mreža, izvođenjem prekršilaca pred sudove, zaplenom njihove imovine" i "zaplenom i uništavanjem brodova pre no što ih iskoriste krijumčari".
Risto Popovski (Al Jazeera Balkans) | 22/04/2015
Nezavisni analitičari i mediji, na oba jezika, otvoreno ukazuju da je incident smišljena provokacija vlasti.
Marinko Čulić | 22/04/2015
Odluka Washingtona i Bruxellesa da bojkotiraju paradu pobjede u Moskvi i tako prošire sankcije i na ruski antifašizam jedna je od najodvratnijih u novije doba. U to se uključila i Hrvatska micanjem Titove biste, pa se logično postavlja pitanje raspada li se nekadašnja antihitlerovska koalicija i zamjenjuje li je neka nova
[ strana 3 od 17 ]