GRADovanje
Međunarodni forum u Centru za kulturnu dekontaminaciju
Arhitektura socijalističke Jugoslavije iz MoMA-e u Beogradu
10/11/2018 | 13:19
Priredio: Kontrapress
Izložba jugoslovenske arhitekture u instituciji najvišeg svetskog značaja direktan je povod, ili poziv, za naše bavljenje sopstvenim nasleđem.
Photo: Valentin Jeck
Miodrag Živković, Spomenik Bitki na Sutjesci, 1965-71, Tjentište, BiH, pogled sa zapadne strane, zbirka MoMA, Njujork (2017)

Od 12. do 15. novembra 2018. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu održaće se međunarodni forum: "Stvaranje konkretne utopije – arhitektura Jugoslavije 1948 – 1980" i prateći program u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Architectuul online platforme iz Berlina.

Prekretnicu u interesovanju za arhitektonsko i urbanističko stvaralaštvo socijalističke Jugoslavije čini aktuelna izložba u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku: „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948 – 1980“. Izložba jugoslovenske arhitekture u instituciji najvišeg svetskog značaja direktan je povod, ili poziv, za naše bavljenje sopstvenim nasleđem. Izložba je rezultat višegodišnjeg rada tima stručnjaka iz regiona, koje će govoriti u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na četvorodnevnom međunarodnom forumu, u čemu će se pridružiti i protagonisti i stvaraoci iz tog perioda.

Međunarodni forum „Stvaranje konkretne utopije“ koncipiran je u četiri tematska dana:

Prvi dan / Stvaranje konkretne utopije: Njujork / posvećen je stvaranju izložbe u MoMA u Njujorku, rastućem interesovanju za posleratnu arhitekturu Jugoslavije i brojnim temama koje izložba aktuelizuje. Kroz izložbu vodi njen ko-kustos, Vladimir Kulić.

Drugog dana / Stvaranje konkretne utopije: Jugoslavija / sedam članova kustoskog tima predstavlja kroz polučasovna predavanja svoje ekspertize na temu arhitekture posleratne Jugoslavije, u okviru kojih su doprineli izradi izložbe: od obnove posleratnog Skoplja do pitanja identiteta, urbanizacije zemlje i izvoza znanja. Drugi dan se završava diskusijom učesnika i publike.

Trećeg dana / U prvom licu / razgovara se sa arhitektima protagonistima koji su sami bili stvaraoci konkretne utopije. Milenija Marušić i Dragoljub Bakić arhitekti su koji su u stručnim timovima sa svojim supružnicima stvarali istaknute projekte kako socijalističke Jugoslavije (Blok 61 – 63, Stambeno naselje Cerak Vinogradi / Hala Pionir, stambeno naselje Višnjička Banja), tako i sveta. Nakon otvorenog radnog stola s arhitektima protagonistima gledaćemo odabranu epizodu dokumentarne TV serije „Betonski spavači“ koja na izvanredan način otkriva posleratnu arhitekturu Jugoslavije i istražuje njeno mesto u društvu.

Poslednji, četvrti dan foruma / Znanje koje nedostaje: Spomenici NOB / usmeren je ka razumevanju spomeničkog nasleđa i njegovoj sadašnjoj aktuelizaciji. Teme spomeničkog nasleđa, njihove društveno-političke i ekonomske preduslove, produkcijske mehanizme i umetničke domete otvorićemo kroz diskusiju, zatim predavanje, kao i razgovor s vajarom Miodragom Živkovićem (spomenici „Bitka na Sujtesci“, „Kadinjača“).

Učesnici foruma su Vladimir Kulić, Maroje Mrduljaš, Jelica Jovanović, Anna Kats, Ana Ivanovska Deskova, Vladimir Deskov i Jovan Ivanovski, Martina Malešić, Luka Skansi, Lukasz Stanek, Merjema Zatrić, Irena Šentevska, Mila Turajlić, Milenija Marušić, Dragoljub Bakić, Miodrag Živković, Branislav Dimitrijević i Ljubica Slavković.

Autorka i urednica projekta: Ljubica Slavković

GLAVNI PROGRAM:

* Ponedeljak 12.11. STVARANJE KONKRETNE UTOPIJE: NJUJORK

17:00 – uvodna reč: Ljubica Slavković
17:15 – 17:45 – Betonski spavači: razgovor s Marojem Mrduljašom 
18:00 – 18:45 – Vođenje kroz izložbu „Ka konkretnoj utopiji…“ (MoMA): Vladimir Kulić
19:00 – 20:00 – Razgovor: Vladimir Kulić, Maroje Mrduljaš, Ana Kac, Jelica Jovanović, Ljubica Slavković
20:00 – koktel

* Utorak 13.11. STVARANJE KONKRETNE UTOPIJE: JUGOSLAVIJA

14:00 – 15:30 – Blok 1: Identiteti
· Socijalistička izgradnja Jugoslavije i dokumentarni film, Irena Šentevska (uključenje Mila Turajlić);
· Sinteza prati analizu: Istraživanje kao osnova prakse u posleratnoj slovenačkoj arhitekturi (eng), Martina Malešić;
· Region i identitet u jugoslovenskoj arhitekturi (Generacijska transformacija „regionalizama“ u delima Juraja Neidhardta i Zlatka Ugljena), Mejrema Zatrić;
15:30 – 16:30  pauza
16:30 – 17:30 – Blok 2: Globalne mreže
· ’Worlding’ Istočne Evrope: arhitekti iz socijalističkih zemalja u Zapadnoj Africi  Hladnog rata (eng), Lukasz Stanek;
· Arhitektura post-zemljotresne obnove Skoplja (eng), Ana Ivanovska Deskova;
17:45 – 18:45 – Blok 3: Modernizacija kroz urbanizaciju
· Urbanizacija u Srbiji u kontekstu savremenog istraživanja (istorije) arhitekture, Jelica Jovanović;
· Jedna politematska generacija, Luka Skansi;
19:00 – Forum / razgovor s predavačima

* Sreda 14.11. U PRVOM LICU

17:00 – 17:30 – „Čitanje konstrukcije i materijala – arhitektura posleratne Jugoslavije, 1948 – 1980“, CID studentski foto-konkurs, dodela nagrada i prezentacija „Arhiva modernizma“ online arhive;
17:30 – 19:15 – Milenija Marušić i Dragoljub Bakić, radni sto s arhitektima protagonistima; 
19:30 – 20:30 – Betonski spavači, filmska projekcija;

* Četvrtak 15.11. ZNANJE KOJE NEDOSTAJE: SPOMENICI NOB

17:00 – 17:30 –  prezentacija rezultata studentske radionice Missing Knowledge (on Forgotten Monuments);
17:30 – 18:15 – Miodrag Živković u razgovoru sa Branislavom Dimitrijevićem
18:30 – 20:30 – Jugoslavenski spomenici u MoMA: O kriterijima selekcije i posljedicama izlaganja, Sanja Horvatinčić;
Nakon predavanja sledi diskusija s temom Spomeniks – o eksploataciji spomenika danas: Sanja Horvatinčić, Branislav Dimitrijević i Ljubica Slavković
20:30 – koktel

Program je otvoren za javnost i nije potrebno prijavljivati učešće

Komentari[ 0 ]