GRADovanje
Poništena ekološka dozvola za izgradnju mini hidrocentrale
Hrabre žene Kruščice dobile sudsku bitku
18/06/2018 | 13:16
Priredio: Kontrapress
Kantonalni sud u Novom Travniku je presudio da ekološka dozvola za izgradnju brane na rijeci Kruščici bude odmah poništena, što znači da će bilo kakvi dalji radovi na izgradnji brane biti nezakoniti.

Hrabre žene Kruščice , grupa aktivistica koje štite svoju zajednice i rijeku od prijetnje koju predstavlja izgradnja nove brane, izvojevale su veliku sudsku pobjedu prošle nedjelje, objavio je portal Balkanrivers.com.  

Kantonalni sud u Novom Travniku je presudio da ekološka dozvola za izgradnju brane na rijeci Kruščici bude odmah poništena, što znači da će bilo kakvi dalji radovi na izgradnji brane biti nezakoniti.

Mala grupa žena iz sela Kruščica branila je pristup preko mosta, 24 sata dnevno tokom 300 dana, zbog čega su nazvane “hrabre žene Kruščice”. Njihova borba je prikazana u dokumentarnom filmu “Blue Heart” koji priča tri priče ljudi koji se bore da zaštite posljednje divlje rijeke u Evropi od prijetnje koju predstavlja izgradnja novih 3.000 hidrocentrala. Dokumentarac je producirala aktivistička kompanija “Patagonia”, a premijerno je prikazan u martu 2018. godine širom Evrope, ali i u Japanu, Južnoj Americi i Australiji. Film je praćen i globalnom peticijom u kojoj se apeluje na međunarodne banke da prestanu investirati u uništavanje plavog srca Evrope na Balkanskom poluostrvu. Peticiju je do sada potpisalo preko110.000 ljudi.

Sudska presuda da se poništi dozvola za izgradnju brane donesena je na osnovu činjenice da niko iz zajednice koja je ugrožena izgradnjom planirane brane nije pozvan na obaveznu javnu raspravu, niti su upoznati sa rezultatima javne rasprave. Sljedeći korak u borbi ovih žena je da zatraže od ministra Salkana Merdžanića da poništi dvije koncesije za izgradnju brane na rijeci Kruščici. Dok se to ne desi, žene planiraju da brane most u slučaju da se nezakoniti građevinski radovi nastave.

Tahira Mika Tibold, predsjednica lokalne zajednice Kruščica, naglašava da ostaju na oprezu, uprkos odluci suda.

“Sretni smo što je sud odlučio da poništi ekološku dozvolu. Međunarodna pažnja je definitivno povećala pritisak i doprinijela ovoj odluci. Međutim, dok mi slavimo pobjedu, ostajemo na oprezu i nastavljamo da branimo most, jer znamo da je još uvijek dug put pred nama da zaštitimo naše rijeke i zajednicu od investitora u hidrocentrale.”

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu kaže da je ovo veoma važna pobjeda za Kruščicu i za sve borce za zaštitu rijeka u BiH, koja dokazuje da je promjena moguća i da je moć u rukama ljudi. 

“Raste svijest da od ovih projekata korist imaju samo odabrani pojedinci i da oni čine nepopravljivu štetu lokalnim zajednicama. Šaljemo jasan signal ministru Salkanu Merdžaniću i investitorima koji planiraju hidrocentrale na rijeci Kruščici da ponište koncesije i da odustano od ovog projekta, zato što mi nećemo odustati, a pravda je na našoj strani.”

Stvari idu u dobrom pravcu, kaže advokat Bruno Božić.

“Tražili smo da se dozvola uključi u javnu raspravu i to je veliki korak ka tome da dobijemo tu poziciju za bilo kakve buduće odluke, sa većim učešćem građana i ekologa.”

U okviru kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” (Save the Blue Heart of Europe) za zaštitu rijeka na Balkanu, žene iz Kruščice dobile su međunarodnu podršku. Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje iz organizacije Riverwatch pohvalio je žene Kruščice i rekao da su one za njega heroine.

“Sada je na administraciji Srednjobosanskog kantona da stavi tačku na ovaj katastrofalni projekat i otkaže koncesiju za hidrocentralu. Tek tada će žene napustiti most.”

Da veliki dio planiranih hidrocentrala na Balkanu krši državne i međunarodne propise potvrđuje i Gabriel Schwaderer, direktor organizacije EuroNatur. “Sudska odluka koju su postigle žene Kruščice je još jedan dokaz za to. Hitno pozivamo Komisiju Evropske unije da od zemalja kandidata za prijem u EU zahtijeva da poštuju ustavne norme u vezi sa procedurama izdavanja dozvola za velike infrastrukturne projekte.”

Ryan Gellert, direktor EMEA, Patagonia, upozorava da glavna bitka još nije dobijena pošto još uvijek postoji cunami brana sa preko 3,000 destruktivnih projekata planiranih širom Balkana, ali i podvlači da je ovo dokaz da građani mogu da se izbore da im se glas čuje.

“Lokalne pobjede kao što je ova podsjećaju nas na moć koju imaju građanske akcije koje imaju podršku šire javnosti”, zaključuje Gellert, a prenosi portal 6yka.

 

Komentari[ 0 ]