Objavljotina
Hrvatski mediji u borbi protiv javnog interesa
Propaganda EPH protiv Dubrovčana
28/04/2013 | 10:57
Na dan kada građani Dubrovnika na referendumu odlučuju o tome žele li da se na brdu Srđu golf resort površine skoro cijelog grada, Jutarnji list je na naslovnoj strani objavio intervju sa nasmijanom investitorkom Majom Brinan Frenkel i naslovom "Golf na Srđu ide bez obzira na referendum".

Na dan kada građani Dubrovnika na referendumu odlučuju o tome žele li da se na brdu Srđu golf resort površine skoro cijelog grada, Jutarnji list je na naslovnoj strani objavio intervju sa nasmijanom investitorkom Majom Brinan Frenkel i naslovom "Golf na Srđu ide bez obzira na referendum". 

U samom intervjuu koji Jutarnji donosi na četiri strane naslov je "Znam otkuda naš novac, ali odakle dolazi aktivistima? Njihova je kampanja bitno skuplja od naše", što se uklapa u kampanju koju protiv dubrovačkih udruga i građana koji su protiv golfa, već neko vrijeme vode investitori. 

Maja Frenkel je ustvrdila da referendum nije izraz volje građana. Na pitanje da li je nervozna zbog "referenduma o vašem projektu", odgovara: "Nisam, super sam. Sigurna sam da je većina građana za projekt golfa na Srđu. Referendum su nametnule aktivističke skupine i nije izraz volje građana Dubrovnika. Unatoč ishodu referenduma, golf ide, može se zapravo reći da je to referendum ni o čemu."

Sledeće pitanje novinarke Vanje Nezirović je "Ne strahujete da bi se vaša pozicija mogla još više zakomplicirati jer ako građani ne prihvate projekt, a uskoro slijede lokalni izbori, nova bi se vlast mogla okrenuti protiv vas?"

Na šta investitorka odgovara. "Ponavljam, referendum nije izraz volje građana Dubrovnika". 

Na ove konstatacije Đuro Capor iz Inicijative "Srđ je naš" kaže: "U slučaju uspjeha referenduma Urbanistički plan uređenja ne može biti donesen, te ni dozvole za golf igralište ne mogu biti izdane. Grad Dubrovnik u tom slučaju treba predložiti i izraditi novi prijedlog UPU koji može predlagati golf terene, a to hoće li oni biti prihvaćeni, kroz proceduru javne rasprave će odlučiti građani Dubrovnika i zainteresirana stručna javnost. "

Komentarišući izjavu bivše doministrice gospodarstva da referendum nije izraz volje Dubrovčana Capor dodaje: "Ako referendum nije izraz volje građana onda zaista ne znam što to drugo može biti direktna volja građana. Kroz prikupljanje potrebnih potpisa za referendum građani su pokazali da o ovom pitanju žele odlučivati sami jer nemaju povjerenja u one koji su ih u Gradskom vijeću predstavljali i u niz navrata dizanjem ruke pogodovali investitoru. "

Dan ranije, list takođe u izdanju Europa Press Holdinga - Dubrovački vjesnik, objavio je na naslovnoj strani kombo dvije fotografije - prva je kompjuterska animacija iz investitorovog projekta, a druga slomljeni bor na Srđu. Između piše "referendum."

Oba lista otvoreno su stala na stranu investitora, pri tom Jutarnji objavljujući lažne informacije i time svjesno obmanjujući građane. 

Komentari[ 0 ]