Objavljotina
Primitivizam nekada uglednog nedeljnika
Slučaj Džoli: Šta su Dani bez ugleda?
25/05/2013 | 12:37
Budući da smatram da je dotična naslovnica odraz primitivizma i mizoginije, te posebno uvredljiva za žene bolesne od raka dojke, kojima ponekad masektomija spašava život, zahtijevam od Vas da se hitno obratite javnosti i uputite izvinjenje svima koje ste uvrijedili, piše Tanja Miletić Oručević povodom naslovne strane magazina BH Dani
Photo: BH Dani

"Šta je žena bez sisa?" vrišti sa naslovne strane poslednjeg broja nekada uglednog nedjeljnika "Bh Dani". Na naslovnoj je fotografija američke glumice Anđeline Džoli koja se, zbog visokog procenta rizika oboljevanja od raka dojki, odlučila za radikalan potez - uklonila je obe dojke. Uredništvo BH Dana je odlučilo da ovakav naslov ilustruje njenom fotografijom u dubokom dekolteu i skoro providnoj majici.

Njen čin je izazvao lavinu reakcija širom svijeta, pa se i u našim balkanskim plemenskim zajednicama podijelilo javno mnenje, što nije problem jer je podijeljeno oko svega. No, ovaj tekst nije tu da bi debatovali o hrabroj odluci jedne žene, strahovima sa kojima se suočava svako biće koje ima genetske predispozicije za smrtonosna oboljenja, nego da ukaže na nivo primitivizma u medijima koji su nekada bili svjetlo u tami balkanske tabloidne močvare.

Najbolji odgovor aktuelnoj glavnoj i odgovornoj urednici BH Dana, Dženani Karup-Druško, poslala je pozorišna redateljka Tanja Miletić Oručević, i mi ga ovim povodom objavljujemo u cijelosti. Ujedno to je sve što se ima reći za ovakvu objavljotinu.

"Poštovana Dženana,
Javljam Vam se u povodu naslovnice posljednjeg broja Dana, sa naslovnicom na kojoj je slika Angeline Jolie i sraman i primitivan naslov "Šta je žena bez sisa". Budući da smatram da je dotična naslovnica odraz primitivizma i mizoginije, te posebno uvredljiva za žene bolesne od raka dojke, kojima ponekad masektomija spašava život, zahtijevam od Vas da se hitno obratite javnosti i uputite izvinjenje svima koje ste uvrijedili. Za primitivizam, vulgarnost i najgoru vrstu mizoginog angažmana nije se, nažalost, moguće ispričati. No, vjerujem da će Vas za to čitateljice i čitatelji još više puta javno osuditi, te kazniti prestankom čitanja Vašeg časopisa. To će se sigurno odnositi na one koji su Dane čitali zbog progresivnih stavova mnogih njihovih autora. Ukoliko ovom sramnom naslovnicom želite privući publiku koju oduševljava širenje mržnje, gluposti i mizoginih stereotipa, znajte da time učestvujete u trovanju i uništavanju ionako bijednog medijskog prostora u Bosni i Hercegovini", navodi se u pismu Tanje Miletić Oručević

Komentari[ 0 ]