Članci autora Kontrapress
Politika | 25/11/2016
Uvereni smo da Janković poseduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način. Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje.
GRADovanje | 21/11/2016
Po izglasanoj promeni, u Ustav Slovenije je uneto da svi imaju pravo na pijaću vodu, da su vodni resursi javno dobro kojim upravlja država, i da je snabdevanje vodom neprofitna usluga
Društvo | 21/11/2016
U otvorenom pismu koje je uputio javnosti, Sejdinović je naveo da to čini jer je najavljeno da će konferenciju otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je „provereni neprijatelj medijskih sloboda“, a skup koji on otvara nazvao je nerelavtnim i šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje.
ARTivizam | 11/11/2016
"Pa, Marianne, stigli smo do trenutka kada smo toliko stari, naša tela se polako raspadaju i mislim da ću uskoro krenuti tvojim putem. Znaj da sam tu, toliko blizu da ako ispružiš ruku, da me možeš dotaći."
GRADovanje | 13/10/2016
“Proslavljamo ideju grada koji pripada svim njegovim građanima, grada solidarnosti i jednakosti, u kome se ne manipuliše ni istorijom ni sadašnjošću, ni vrednostima antifašizma, kao ni javnim interesom i vladavinom prava", naveli su u pozivu organizatori
ARTivizam | 12/10/2016
"Sa zabrinutošću konstatiramo da je trenutna direkcija MESS-a svojim kolebanjem u vezi s održavanjem predstave prokockala – nadamo se ne zauvijek – MESS-ov imidž beskompromisnosti i građanske hrabrosti otkrivajući strašnu nedosljednost prisutnu u dijelu domaće kulturne elite koja će se rado podičiti svojom hrabrošću tokom opsade Sarajeva, a podviti rep na dizanje obrva nacionalno-klerikalnih elita", navodi se u pismu Otvorenog univerziteta koji su potpisale desetine javnih ličnosti iz BiH i regi
GRADovanje | 26/09/2016
Na protestu "Nema straha, nema predaje" u četvrtak 29. septembra ispred Skupštine Beograda, inicjativi “Ne da(vi)mo Beograd” organizovano će se pridružiti grupe građana i organizacije iz Subotice, Mladenovca, Novog Sada, Zrenjanina, Bora, Šapca, Kraljeva, Prijepolja, Požege i Niša.
Društvo | 16/09/2016
Ovo je samo vrhunac serije pretnji smrću i nasiljem koje su proteklih dana, putem društvenih mreža, pristizale rukovodstvu NDNV-a, pre svega predsedniku udruženja, o čemu je obavešteno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje se do danas nije oglasilo.
GRADovanje | 09/09/2016
"Posle skoro pet meeci od noćnog rušenja u Savamali i dalje ne znamo počinioce, nemamo nikakvu političku odgovornost ljudi na vlasti i pored nekoliko protesta javnosti, pritiska medija i stručne javnosti slučaj je i dalje u predistražnom postupku", naglasio je Dobrica Veselinović iz inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".
Društvo | 18/04/2016
Inicijativa mladih za ljudska prava protestovala je prošle nedelje ispred Doma omladine Beograda zbog održavanja tribine na kojoj je promovisana knjiga osuđenika za ratne zločine i bivšeg visoko rangiranog političara Srpske republike BiH Momčila Krajišnika na kojoj su negirani zločini.
ARTivizam | 14/04/2016
Pre tačno četiri godine na inicijativu kolektiva Ministarstvo prostora/Mikro Art, napušteni i neiskorišćeni javni prostor u centru Beograda oplemenjen je otvaranjem Ulične galerije. U petak, 15. aprila proslavljaju rođendan uz izložbu i muzički specijal
Društvo | 07/04/2016
Novinarska mreža, u saopštenju koje je potpisalo preko 90 novinara regije, zatijeva od hrvatskih i bosanskohercegovačkih vlasti da pod hitno otkriju ko stoji iza jezivih prijetnji upućenih našem kolegi Ivici Đikiću, te da pokrenu postupke koji će dovesti do primjerenog kažnjavanja počinilaca.
Društvo | 21/03/2016
Preko 50 novinara regije pozvalo je na građansku solidarnost sa onima koji su meta režimskih medija u Srbiji povodom najnovijih napada na novinara i urednika portala KRIK, Stevana Dojčinovića.
Društvo | 18/03/2016
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo hajku koju tabloid Informer vodi protiv portala KRIK.rs, smatrajući da su optužbe izrečene na račun Stevana Dojčinovića, urednika ovog portala, poziv na linč i da ugrožavaju njegovu bezbednost.
ARTivizam | 15/03/2016
"Pozivamo sve autore na bojkot KCB-a do smene direktorke, a javnost da izrazi podršku kolektivu Kamerades prisustvom javnom povlačenju ostatka izložbe iz galerije Artget 15. marta u 16 sati", navode iz NKSS
ARTivizam | 15/03/2016
Deo izložbe "Dirty Season - NECENZURISANO" fotografskog kolektiva Kamerades u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, po nalogu direktorke Ivone Jevtić, skinut je iz izloga galerije, zbog čega su članovi kolektiva u utorak, 15. marta iz protesta skinuli celu postavku samo pet dana nakon otvaranja.
Društvo | 28/01/2016
Preko 70 novinara iz regije solidarno je stalo uz kolege, novinara i glavnog urednika "Novosti" Nikolu Bajtu i Ivicu Đikića, nakon što ih je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva kaznilo zbog satirične pjesme "Lijepa naša haubico!"
ARTivizam | 27/10/2015
U pitanju je uzvratna poseta Dubrovniku, nakon izložbe „Grad je mrtav. Živio Grad“ kojom se 27 umetnika nezavisne, umetničke dubrovačke scene predstavilo u galeriji „Podroom“ u Kulturnom centru Beograda tokom septembra i oktobra 2014.
Društvo | 27/10/2015
U saopštenju koje je potpisalo preko 30 novinara regije, navode da je neophodno da država, kao i predstavnici nezavisnih institucija, struke i građanskog društva, stanu u zaštitu slobode izražavanja, ali i bezbjednosti kolega, odnosno da spriječe zloupotrebu neupitne moći koje pojedine vjerske zajednice, zbog brojnosti, organizacione strukture, ali i prethodnog ratnog iskustva - imaju
GRADovanje | 21/10/2015
Kroz različite formate, učesnici konferencije diskutovaće o pitanjima prindunog iseljavanja, održavanja i upravljanja zgradama, cenama komunalnih usluga, organizovanju podstanara, pokretanju samoorganizovane stanogradnje, kao i o različitim strateškim i taktičkim pristupima koje inicijative - učesnice konferencije razvijaju
[ strana 4 od 46 ]