Članci autora Žarka Radoja
ARTivizam | 15/06/2013
O šoferskim pravima, turističkom vodiču kroz dalmatinska pravila ponašanja, fanovima Petra Lukovića vs Teofil Pančić, globalizacijskim jurišnicima, ljudima koji jedu železo te mnogim drugim zanimljivim stvarima pričalo se na petom Književnom regionalnom okupljanju koje otklanja dosadu i letargiju. Ukratko – KROKODIL-u.
Razgovori | 02/06/2013
Vučiću se učinilo da je nekakav mesija, a kada vam se to učini onda stvar može da ode do vraga. Njegova izjava mesijanskog tipa o ukidanju pretplate je čist populizam u kojem on, kao sultan, oslobađa građane ove zemlje nameta, apsolutno ne vodeći računa kakvu poruku šalje, kaže za KontraPRESS Dinko Gruhonjić.
Društvo | 01/06/2013
Povodom godišnjice zločina u prijedorskoj opštini, razgovarali smo sa Arijanom Denić, svjedokinjom velikosrpskog fašizma nad Bošnjacima i Hrvatima. Arijana je nosila bijelu traku oko ruke i za Kontru govori šta je ona tačno značila.
GRADovanje | 29/05/2013
Godinu dana od početka protesta za očuvanje parka u Banjaluci, aktivisti su obeležili simboličnom šetnjom centrom grada, maršrutom kojom su 12 meseci ranije davali do znanja da im je dosta nasilja i betonizacije u gradu.
GRADovanje | 27/05/2013
O tajnom životu biljaka, tradiciji bačvarstva, vinarstvu, okusima i mirisima proljeća, biciklizmu i mnogim drugim zanimljivim temama biće govora na festivalu “Čovjek na Zemlji” koji se od 30. svibnja do 2. lipnja održava u Dubrovniku na nekoliko lokacija.
Razgovori | 22/05/2013
Većina ljudi ne zna kako su Severnokorejci opsednuti čistoćom krvi. To je ekstremno rasistička i nacionalistička zemlja, kaže za Kontrapress danski novinar i režiser Mads Bruger
GRADovanje | 17/05/2013
"Normalnost i objektivnost su direktna uvreda svima onima koji to nisu, a koji su se nakotili u svim, nažalost i najvažnijim strukturama grada Splita. Privođenje aktivista je odraz njihovog stila - manjak ljudskosti i inteligencije kompenziraju silom. To im je sve što imaju. Podržavam aktiviste i nadam se da će što brže biti na slobodi", kazala je Slobodanka Boba Đuderija.
Razgovori | 16/05/2013
Da bi prirodni prostor i njegovi resursi (riječ koja već implicira iskorištavanje) istinski pripadali građanima, tj. da bi tvorili za život dobar svijet, treba se boriti za javni interes i zajednička dobra – počevši od njihova definiranja, kaže Srđan Dvornik.
Društvo | 16/05/2013
"Vjerujem da ćemo uskoro vidjeti radikalno proljeće u Evropi koje će promjeniti situaciju. Da ste pitali prije dvije godine nekoga da li vjeruje da će se u arapskim zemljama sve promjeniti, doći do otpora i revolucija, malo ko bi rekao da. Isto se događa sada. Mislim da ćemo imati mediteransko proljeće građana EU koji će promjeniti ovu barbarsku situaciju“, poručio je predsjednik Sirize Aleksis Cipras.
Društvo | 15/05/2013
Ako nemate alternativu politici ne možete ni razmišljati o porazu politike na vlasti. Ne možete izbegavati politiku, to je lekcija ovih pokreta, smatra britansko - pakistanski filozof Tarik Ali.
Društvo | 13/05/2013
Na tribini, koju je moderirao književni kritičar Boris Postnikov, učestvovali su makedonski pisac Robert Alagjozovski, crnogorski pisac i novinar Andrej Nikolaidis, jedan od urednika „Betona“ i književni kritičar Saša Ćirić iz Srbije i glavni urednik nedeljnika „Novosti“ i pisac Ivica Đikić.
ARTivizam | 12/05/2013
Da li književnost može, na koji način i u kom obimu suočiti postkonfliktna društva s prošlošću, gde je u procesu suočavanja pisac, a gde publika, kakvu ulogu u svemu tome imaju institucije, neke su od tema kojima su se bavili pisci Daša Drndić iz Hrvatske, Saša Ćirić iz Srbije i Belgijanac Peter Vermersch.
GRADovanje | 05/05/2013
Da je 84 više od 16, zna svaki učenik drugog razreda osnovne škole. No, u slučaju referenduma u Dubrovniku zanemarene su osnove matematike - oni koji su osvojili 16 odsto glasova na referendumu protiv izgradnje golf resorta na Srđu, slavili su pobjedu, dok je 84 odsto glasova građana koji su protiv tog projekta (ili četvrtina biračkog tijela), proglašeno gubitnicima.
Razgovori | 02/05/2013
U Makedoniji je svako ko vidi drugim očima ili izdajnik, ili sluga opozicije, tako da i nije više neka fora. Umorni smo od te primitivne kampanje, kaže za KontraPRESS makedonska novinarka Olivera Trajkovska.
Razgovori | 27/04/2013
Onoga trenutka kad slomi Dubrovnik kao najpoznatiji hrvatski grad prema vanka i kad donese zakon o strateškim investicijama, sistem domino efekta ide neslućenom brzinom, kaže novinar Luko Brailo.
Razgovori | 21/04/2013
Što se mene tiče, nije pravo pitanje „kada će se masovno urlati za radnička prava kao što se masovno urla u slavu nacije“, već: kada će se masovo urlati protiv onih koji urlaju u slavu nacije, jer je to početak stvarne borbe za radnička prava, kaže u intervjuu za Kontrapress novinar Viktor Ivančić.
Društvo | 12/03/2013
[ strana 8 od 8 ]