Članci autora Dušan Komarčević
Društvo | 09/11/2013
Neka skidanje zastave sa kukastim krstom znači stvarno, radikalno i konačno odvajanje nemačkog mišljenja i osećanja od nacističke primitivne filozofije, i to zauvek.
Razgovori | 09/11/2013
Devedesetih si imao rat, najotvoreniji mogući sukob, i koliko god odvratno zvučalo, puška je daleko iskrenija, sa njom makar znaš na čemu si – a reči, potpirivanja, usađivanja ideja, e to je daleko pokvarenija taktika. Upravo se njima postiže da puška, kad na nju dođe red, izgleda kao najnormalniji sledeći korak.
GRADovanje | 03/11/2013
Iako je, ispunivši zadate uslove, pre nekoliko meseci i zvanično postala članica Evropske unije, Hrvatsku čeka još mnogo posla na planu provođenja energetske politike. Neki krupni koraci, poput energetskog planiranja ili izrade informacionog sistema za upravljanje energijom, već su napravljeni.
Društvo | 26/10/2013
“Kada je srušen Berlinski zid, njegove cigle pale su na glave onih koji su bili levo orijentisani, onih koji su bili antistaljinisti i koji su branili ili socijaldemokratske ili postanarhističke pozicije. To je za njih bio veliki poraz koji je vodio u neku vrstu melanholije. Uzmimo na primer levičarske grupe u Velikoj Britaniji. Oni su toliko zaljubljeni u svoj gubitak da će se držati tog gubitka do samog kraja", ističe Kostas Duzinas.
Društvo | 25/10/2013
"Ljudi se bore za posebne stvari koje su njima pojedinačno važne. Na primer, studenti protestuju protiv obrazovnog sistema, zdravstveni radnici se bune protiv privatizacije zdravstvenog sektora. Oni se bore za sektore u kojima rade i to je tradicionalni način borbe. No, situacija je sada toliko loša da je jedini način da postignete nešto ako se udružite sa drugim akterima", smatra Tarik Ali.
ARTivizam | 24/10/2013
"U svojim pričama, romanima, esejima, scenarijima i dramama, Kovač je podigao spomenik, pamjatnik našem jeziku, pa neka ga svako zove kako mu odgovara", kaže Božo Koprivica.
Razgovori | 14/10/2013
Bolnice se raspadaju.Groblja mirišu. Građana nema. Samo neka drhteća bića što u kućama čekaju da ih se popiše, svrsta, razbroji. Čak i ideje o bogu svode im se na broj prstiju pri molitvi.
Društvo | 07/10/2013
"Mislim da je strahovito važno što smo imali profesora Dimitrijevića i niz drugih ljudi, jer vi danas zbog toga, možete da branite stav da se nama ništa nije slučajno dogodilo i da je ono što se dogodilo bila vrlo svesna odluka i jasan izbor koji je ovo društvo načinilo", rekao je Dejan Ilić na skupu povodom godišnjice smrti Vojina Dimitrijevića.
Društvo | 25/09/2013
Časovi konverzacije na švedskom, norveškom i danskom uz čaj ili kafu i filmske projekcije skandinavskih autora – deo su programa Skandinavskog kutka koji je nedavno otvoren za Beograđanke i Beograđane zainteresovane za kulturu Severa.
Razgovori | 20/09/2013
Ne šaljem ja poruku nama, već prvo sebi: pazi, zapaljiv si. Toga moramo biti svjesni. A, i to “od dobrog smo ćumura” je opet i kvalitetna stvar. Jer, bez tog “ćumura” nema ničeg. Bez obzira na razvoj tehnologije, bez obzira na to što će možda za 30 godina biti moguća eksurzija na Mjesec, svijet i dalje počiva na krampi. Bilo da je ona rudarska ili zemljoradnička. Internet može stat', ali ako stane krampa – staće sve.
Društvo | 11/09/2013
Dok Radio-televizija Srbije i beogradska štampa pompezno najavljuju početak serije “Ravna gora”, koja će, kako kažu autori pomiriti partizane i četnike, u okolini Nove Varoši nedavno je otvoren spomen-park u slavu četnika koje je predvodio vojvoda Vuk Kalajitović Kalajit, čije su trupe odgovorne za smrt više od 1.500 muslimana tokom Drugog svetskog rata.
Razgovori | 04/09/2013
Problem je u tome što devojke nisu sigurne da mogu to da rade. Tu je zamka. Niko tebi ne brani da uzmeš sprej i crtaš, ali ti sama nisi baš sigurna. Kao, to je stvar za dečake. Bila sam na dosta radionica gde dolaze mlade devojke. Moj utisak je da nisu sigurne, tačno vidiš oklevanje. Ali, to je stvar vaspitanja, jer ti ono kaže – bolje nemoj, to nije za devojke. Potpuna besmislica!
Društvo | 28/08/2013
Dok agenciju za zapošljavanje u Švedskoj poslednjih meseci potresaju skandali i sve glasnije primedbe na efikasnost ovog tela, švedski sindikalisti odlučili su da ne budu pasivni te su samoinicijativno pokrenuli akciju edukacije svojih nezaposlenih članova.
Društvo | 25/08/2013
Najmanje 75 osoba je uhapšeno u Češkoj, u neredima koji su izbili tokom antiromskih demonstracija koje je u subotu u osam gradova te zemlje organizovala ekstremna desnica.
Društvo | 07/08/2013
- Pogledaj, evo naše Nure - obraća se žena devojčici koja bi joj mogla biti unuka, i pokazuje joj cedulju s imenom. Jedan stariji čovek, podupirući se štapom, prolazi između balona, sa svakog uzima ceduljicu, pogleda je na trenutak-dva i nastavlja dalje. S vremena na vreme zastane, nadlanicom obriše suze pa opet ispočetka.
GRADovanje | 28/07/2013
Kompanija REV d.o.o. (Renewable Energy Venutures) zatražila je od loklane uprave na teritoriji opštine Prijepolje da proglasi neaktivnim i premesti muslimansko mezarje, koje se našlo na području koje bi bilo poplavljeno akumulacijom vode, ukoliko se realizuje sporni projekat izgradnje hidroelektrane "Brodarevo2" na Limu, koji već nekoliko godina unazad forsira kompanija REV d.o.o.
ARTivizam | 14/03/2013
U beogradskom Domu omladine otvorena je dokumentarna izložba „Samo svoja: Sonja Savić“, posvećena životu i radu ikone jugoslovenske glumačke scene. Uz svakodnevne projekcije filma “Sonja” Dragane Kanjevac, postavku čine za tu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi, kao i multimedijalna instalacija.
[ strana 2 od 2 ]