Razgovori
Kontrapress | 18/06/2020
Ja sam ovde da se desi taj šesti oktobar. Moj posao počinje tek kad padne Vučić. Ja sam više zagledan u to kakvu ćemo državu da napravimo i kako ćemo da je pravimo, nego da li će Vuči da padne ili ne, pojašnjava Sergej Trifunović
Tanja Vukša | 04/04/2014
Sa Marijom smo između ostalog razgovarali o promenama na tržištu rada, krizi i merama štednje, izmenama radnog zakonodavstva, smanjenju javnog sektora i kako svi ovi aspekti utiču pre svega na položaj žena u našem društvu
Žarka Radoja | 22/02/2014
Ukrajina je kao ulje i voda u jednoj čaši. Mogu da miruju i ne mešaju se jedno s drugim, dok ulje ne postane previše toplo. Kad krene da gori, imate eksploziju. Toga se bojim.
Žarka Radoja | 19/02/2014
Nadam se da plenumi neće smatrati da je EU izvor njihovog legitimiteta. Uslovno bi se moglo reći da je veliki deo problema s postojećim političarima u tome da potvrde svog legitimiteta traže van zemlje i njenih građana, u Daytonu ili u EU ili u OHR. To doprinosi nedostatku komunikacije između političkih institucija i građana.
Branka Mihajlović (RSE) | 16/02/2014
Ako je region pošten, region treba da reaguje, a ne da pali vatru i dalje unutra i da se ponaša onako kako se ponašaju najbliža susjedstva prema BiH.
Žarka Radoja | 13/02/2014
Lako je nama sa jednim Aleksandrom Vučićem, koji je sklon, eto moram da mu priznam, da shvati da je negde pogrešio i da odstupi. Problem je sa tom ekipom koja se skupila oko SNS, a to su svi mogući karijeristi, prebeglice, klijenti, udvorice pre svega, koji misle da im je sad najbolja prilika i da je najednostavniji način, to su već navikli, – hvaliti gazdu.
Žarka Radoja | 12/02/2014
Ako je Dodik tražio direktnu podršku Vučića, javno je nije dobio, kaže Žarko Korać
Žarka Radoja | 11/02/2014
O posjeti Zorana Milanovića Mostaru najbolje govori slika gdje 40 do 50 ljudi ispred zgrade HDZ-a plješće hrvatskom premijeru, takozvanom socijaldemokrati. Odabran je potpuno pogrešan tajming za posjetu i ona će sigurno pomoći nacionalističkim političkim opcijama u BiH da proteste radnika i nezadovoljnih građana okrenu na mlin nacionalističke politike.
Žarka Radoja | 09/02/2014
U Federaciji BiH spin ide u pravcu da su ovo bespotrebne rušilačke demonstracije huligana, a ne svih ljudi, dok u RS spin ide u pravcu da je ovo pokušaj destabilizacije RS i promjene Dejtonskog ustrojstva BiH. Ali na prazan stomak teško se primaju ti spinovi.
Žarka Radoja i Dušan Komarčević | 07/02/2014
Svaki građanin BiH ima million razloga da izađe na ulicu i možda im ovo iz Tuzle bude okidač, kaže za Kontru Frenkie.
Paulina Janusz | 24/01/2014
Jedan od najutjecajnijih poljskih intelektualaca, nekadašnji disident poljskog staljinističkog režima, glavni i odgovorni urednik „Gazete Viborče“, govori o balkanskoj politici, opasnostima koje za demokratsku poljsku državu predstavljaju netolerancija i klerikalizam, o opasnosti djelovanja radikalne desnice širom Evrope, te da li će EU preživjeti
Dušan Komarčević | 11/01/2014
Jedan od ciljeva umetnosti je da učini očiglednim ono što društvu nije očigledno, odnosno da ukaže na nešto što društvo guši, potiskuje i poriče. Naš san o tome da umetnost menja svet mora nastaviti da živi. Iako ne verujem da umetnost menja svet, ali ga čini ljudskim i onakvim kakav je i sada – sa svim dobrim i lošim stvarima.
Dušan Komarčević | 04/01/2014
Poruka koju šalje lokalna vlast u slučaju Tešin je: Mi možemo bilo šta, vi nama ne možete ništa. To je krajnje očekivana poruka. To je politički kod orijentalnih despotija, nekadašnjeg Otomanskog carstva, Severne Koreje, Belorusije, takvih sredina. Mi smo se vremeplovom vratili u jednopartijski sistem. Tešinu su „nepoznati počinioci” dva puta u toku dve uzastopne noći uništavali automobil. Živeli.
Barbara Matejčić | 03/01/2014
Ništa mi ne može vratiti roditelje i sestru, ali bih ipak volio da su ubojice bile osuđeni. Značilo bi mi da je Munib Suljić osuđen zato što je ubio dijete, ali njega više nema, umro je. Ništa mi ne bi vrijedilo da je Siniša Rimac i 150 godina u zatvoru, jer je bio osuđen za druge zločine, ne zbog ubojstva moga oca. No ipak sam se strašno iznenadio kada ga je tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prije četiri godine pomilovao. To ne mogu shvatiti
Dušan Komarčević | 25/12/2013
Djecu se ne uči ispravnim stvarima. Uči ih se tome da je drukčije loše, da bez obzira na sve ne priznaju poraz. Uči ih se na kraju egomanijakalnom ponašanju, u kojem je uvijek u pravu njihova nacija. To je jako zajebana stvar. Ja živim u Izraelu, znam šta je to. Ovdje to ubija povjerenje u nekakvu budućnost.
Žarka Radoja | 16/12/2013
Dok je grad pun turista, Dubrovčane ne zanima u čije privatne džepove se odlijevalju milijuni kuna, kaže Đuro Capor iz inicijative "Srđ je naš" koja je ovogodišnji dobitnik nagrade "Krunoslav Sukić" za nenasilnu akciju
Đorđe Krajišnik (Oslobođenje) | 15/12/2013
Pokazuje se da je nemoguće obračunavati se s nacionalizmom, ne samo u Hrvatskoj, na način taktički, u smislu pogledaćemo koji su među njima kulturniji i pametniji pa ćemo s njima zajedno nešto pokušati. Tu se pokazuje da je to iluzija, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Boris Buden, filozof i teoretičar kulture.
Kontrapress | 09/12/2013
Zar nije licemjerno da javnost koja negira četverogodišnju sramnu opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici, logore po Srbiji u kojima su, devedesetih, mučeni i zlostavljani hrvatski civili, zločin biblijskih razmjera počinjen nad kosovskim Albancima, hladnjače, asanacije terena i ostala zvjerstva, danas, gotovo vijek poslije, gusla o Golom otoku?!
Žarka Radoja | 04/12/2013
Kad napadneš manjinu uglavnom si siguran da ćeš davati batine, a kad napadneš većinu postoji opasnost da te poderu kao krmača masan džak. A nitko ne voli da ga poderu kao krmača masan džak, zar ne? Zato, junaci i junakinje, rodoljubi i domoljubi - tucite slabije od sebe i ne berite brigu, poručuje Ladislav Tomičić.
Žarka Radoja | 25/11/2013
Nisu problem tribine, navijači nigdje ne pjevaju Internacionalu, problem će biti ako se van tribina nastave loše tendencije, ako rat oko dvopismenosti, koji je zasad rat vlade i opozicije, a ne Hrvata i Srba, iscuri iz kolosijeka. Vlada je gospodar ovih opcija. Probude li se i počnu nešto raditi, stvar nije izgubljena, ali oni mi se čine posve dezorijentirani, kaže Rašeta za KontraPRESS.
Žarka Radoja | 13/11/2013
Obračun sa navijačima značio bi obračun sa rasprostranjenim i dobro ukorenjenim nacionalizmom u srpskom društvu. Taj obračun je na listi čekanja, ako takva lista uopšte postoji, kaže za KontraPRESS Ivan Čolović.
[ strana 4 od 6 ]